Legislativul chinez a propus modificări la o lege care, dacă vor fi aprobate, va permite autorităţilor să amendeze şi să reţină persoanele care poartă haine ce "rănesc sentimentele naţiunii", ceea ce stârneşte noi îngrijorări în legătură cu libertatea de exprimare din ţară, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului, care a publicagt propunerea pe site-ul său la începutul acestei luni, încearcă să interzică îmbrăcămintea şi simbolurile considerate "dăunătoare spiritului naţiunii chineze" - o formulare folosită adesea pentru a desemna patriotismul sau lipsa acestuia.

Formularea din proiectul de amendament aminteşte de limbajul folosit de Beijing pentru a limita libertatea de exprimare în ţară sau pentru a riposta la jignirile percepute dinspre alte ţări şi instituţii străine.

Propunerea urmează unei serii de măsuri drastice luate în ultimii ani în legătură cu stilul personal, cum ar fi reglementări în ceea ce priveşte emisiunile de radio şi televiziune, care trebuie să excludă din transmisiunile lor artiştii cu "stiluri efeminate" sau cu prea multe tatuaje.

Dacă va fi adoptată, prevederea va face ilegală "purtarea sau obligarea altora să poarte" articole ofensatoare în locuri publice - dar proiectul de document nu specifică ce tip de îmbrăcăminte ar putea fi interzis. Contravenienţii ar putea fi pedepsiţi cu detenţie de până la 15 zile şi amenzi de 5.000 de yuani (681 de dolari).

Proiectul de amendament vizează, de asemenea, discursul şi ar urma să interzică "producerea, difuzarea, publicitatea şi diseminarea de articole sau remarci" considerate a aduce atingere "spiritului" Chinei.

Amendamentele au fost propuse de Administraţia pentru Securitate Publică a ţării.

Normele reprezintă modificări propuse la Legea privind pedepsele aplicate de Administraţia de Securitate Publică a ţării, care a intrat în vigoare în 2006. Măsurile existente oferă deja poliţiei puterea de a reţine timp de săptămâni întregi suspecţi pentru o gamă largă de infracţiuni, de la vandalism la infracţiuni de ordine publică.

Legislativul chinez, care de obicei nu respinge măsurile care îi sunt date să le adopte, a declarat că va aduna opinii publice pe parcursul lunii septembrie.

ÎNGRIJORARE

În mediul online, unii utilizatori chinezi ai reţelelor sociale şi-au exprimat îngrijorarea şi i-au îndemnat pe ceilalţi să se opună proiectului.

De asemenea, mai mulţi specialişti în drept au pus sub semnul întrebării aspectele imprecise ale formulării. "Cine va confirma spiritul naţiunii chineze şi prin ce proceduri?", a scris profesorul de studii constituţionale Tong Zhiwei, de la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din China de Est, pe platforma chineză Weibo. "Dacă (Comitetul Permanent) adoptă acest articol conform proiectului actual, va duce în mod inevitabil la arestarea şi condamnarea oamenilor de către autorităţile de aplicare a legii şi de către sistemul judiciar în funcţie de voinţa liderilor lor, ceea ce va provoca daune nesfârşite", a avertizat el.

Profesorul de drept penal Lao Dongyan, de la Universitatea Tsinghua din Beijing, a declarat, între timp, că legea ar putea constitui o încălcare a drepturilor oamenilor. "Puterea de stat intervine direct în domeniul îmbrăcămintei zilnice a cetăţenilor individuali, ceea ce reprezintă în mod evident o intervenţie exagerată", a scris ea pe Weibo. Lao şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că amendamentul ar putea alimenta naţionalismul extremist şi "ar putea intensifica antagonismul cu unele ţări, punând (China într-o) poziţie pasivă din punct de vedere diplomatic".

SENTIMENTE ANTIJAPONEZE ÎN CREŞTERE

Amendamentul propus vine într-un moment în care alegerile vestimentare au devenit din ce în ce mai politice în China de astăzi, mai ales când vine vorba de haine japoneze. Mişcarea "Hanfu", în creştere, care încurajează oamenii să poarte genul de haine tradiţionale care se foloseau în China înainte de dinastia Qing, este privită pe scară largă ca o reflectare a naţionalismului în creştere în rândul tinerilor din ţară.

Între timp, hainele tradiţionale japoneze, cum ar fi kimonourile, au fost criticate pe măsură ce sentimentul naţionalist împotriva Japoniei creşte. În august anul trecut, o fană chineză a anime-urilor a declarat că a fost reţinută de poliţie după ce a pozat purtând un kimono în oraşul Suzhou din estul ţării. Femeia, al cărei look a fost inspirat de seria manga japoneză "Summer Time Rendering", a fost ulterior subiectul unei ample dezbateri pe reţelele sociale chinezeşti, unii utilizatori susţinând că ţinuta ei era nepatriotică.

Un incident similar din 2019, în care paznicii unei universităţi au fost filmaţi în timp ce atacau un bărbat care purta un kimono, a stârnit, de asemenea, dezbateri online aprinse în China cu privire la sentimentul antijaponez uşor de alimentat al ţării.

Postând pe platforma chineză de mesagerie WeChat, un alt utilizator de social media se întreabă dacă o ţinută în costum, perceput ca fiind o întruchipare a "capitalismului occidental", va mai fi permisă. "De ce nu purtăm costume chinezeşti gen tunică sau Hanfu?", s-a întrebat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.