China, ale cărei baloane spion au provocat panică în Statele Unite în februarie, a dezvoltat un dirijabil, potrivit unor imagini satelitare, care arată construirea unui dispozitiv cu o lungime de 30 de metri, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postul american a consultat imagini satelitare realizate de către societatea americană BlackSky într-un deşert a cărui localizare nu este dezvăluită, în nord-vestul Chinei.

Aceste imagini au fost realizate cu trei luni înainte de doborârea unui balon spion chinezesc în largul South Carolina.

Aparatul măsoară aproximativ 30 de metri lungime şi se afla în apropierea unei piste cu o lungime de un kilometru şi unui hangar cu o lungime de 270 de metri.

Acest dirijabil ar putea fi folosit ca un fel de ”bubmarin aerian”, apreciază directorul executiv al Oklahoma Aerospace Institute, Jamey Jacobs.

Capacităţile de propulsie şi navigaţie au fost special concepute, ppotrivit postului, pentru a-i permite să navigheze o lungă perioadă de timp.

”Aceasta este următoarea etapă în China în privinţa dezvoltării ingineriei şi susţinerii finananţării cercetării”, estimează Jamey Jacobs.

Dirijabilele sunt ”mai ieftine şi furnizează informaţii mai precise” decât sateliţii şi sunt ”mai puţin sensibile” decât avioanele, se arăta într-un raport din 2018 al Rand Corporation, un centru de reflecţie foarte apropiat armatei americane.

Spionajele american şi chinez, contactate de CNN, nu au dorit să comenteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.