Comentariile unor oficiali americani privind rolul Chinei în Marea Chinei de Sud sunt calomnioase, consideră Ministerul chinez de Externe, după ce Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea privind amestecul Chinei în activităţile petroliere din apele disputate, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Revendicările Chinei din Marea Chinei de Sud, o arteră comercială esenţială, sunt contestate de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Sâmbătă, Departamentul de Stat american a informat că acţiunile provocatoare ale Chinei ameninţă securitatea regională a energiei şi subminează piaţa de energie liberă şi deschisă.

Consilierul pe securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a afirmat pe Twitter că comportamentul coercitiv al Chinei faţă de vecinii săi este contraproductiv şi ameninţă pacea regională şi stabilitatea, comentarii similare fiind făcute anterior şi de Secretarul de Stat american Mike Pompeo.

La Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Geng Shuang a declarat că astfel de comentarii nu au nicio bază, adăugând că Statele Unite şi alte „forţe externe” provoacă probleme în Marea Chinei de Sud.

„Aceasta este o calomnie la adresa eforturilor Chinei şi a ţărilor din Asia de Sud de a menţine pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud. Oamenii nu îi vor crede”, a afirmat Geng.

El a adăugat: „Facem apel la Statele Unite să oprească acest comportament iresponsabil şi să respecte eforturile Chinei şi ţărilor din Asia de Sud de a rezolva conflictele prin dialog şi eforturi pentru pace şi stabilitate în Marea Chinei de Sud”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.