China a transmis oficialilor americani avertismente mai severe cu privire la posibila vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, confirmând informaţiile dintr-un articol al cotidianului Financial Times (FT), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Articolul publicat de Financial Times sâmbătă a citat şase persoane familiarizate cu avertismentele chineze, spunând că acestea sunt semnificativ mai puternice decât ameninţările pe care Beijingul le-a făcut în trecut, când era nemulţumit de acţiunile sau politica Washingtonului în Taiwan, care este susţinută de China.

Retorica privată a sugerat un posibil răspuns militar, au declarat mai multe surse, potrivit Financial Times.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze articolul din Financial Times.

”Suntem serios pregătiţi”, a declarat purtătorul de cuvânt Zhao Lijian reporterilor într-o conferinţă de presă, luni, când a fost rugat să comenteze conţinutul articolului

Când a fost întrebat pentru ce fel de răspuns era ”serios pregătită” China şi dacă ar fi un răspuns militar sau diplomatic, Zhao a spus: ”Dacă SUA este hotărâtă să-şi urmeze drumul, China va lua măsuri puternice pentru a răspunde şi a contracara cu fermitate”.

”Statele Unite ar trebui să fie considerate responsabile pentru orice consecinţe grave”, a adăugat el.

China a intensificat activitatea militară în jurul Taiwanului, încercând să facă presiuni asupra guvernului taiwanez ales democratic pentru a accepta suveranitatea chineză. Guvernul Taiwanului precizează că doar cei 23 de milioane de cetăţeni îşi pot decide viitorul şi, deşi îşi doreşte pacea, se va apăra dacă va fi atacat.

Financial Times a relatat săptămâna trecută că Pelosi plănuieşte să viziteze Taiwan în august. Miercuri, preşedintele american Joe Biden a declarat că intenţionează să discute cu omologul său chinez Xi Jinping până la sfârşitul lunii. Biden a părut să pună la îndoială călătoria Pelosi în Taiwan.

”Cred că armata consideră că nu este o idee bună în acest moment, dar nu ştiu care este stadiul actual”, a spus Biden reporterilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.