Ministerul chinez de Externe consideră regretabilă decizia SUA de retragere din Tratatul INF şi a precizat, pe site-ul oficial, că Statele Unite şi Rusia ar trebui să îşi soluţioneze problemele referitoare la tratat prin dialog constructiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Tratatul INF este un tratat bilateral important legat de controlul armamentului şi dezarmare şi joacă un rol important în îmbunătăţirea relaţiilor dintre marile ţări, promovând pacea în plan regional şi internaţional şi menţinând echilibrul şi stabilitatea strategică globală. China se opune retragerii SUA şi cere Statelor Unite şi Rusiei să soluţioneze problemele prin dialog constructiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez, Geng Shuang.

În ceea ce priveşte varianta negocierii unui nou tratat, multilateral, pentru controlul armamentului, care să înlocuiască Tratatul INF, Geng Shuang a spus că aceasta ar presupune o serie de chestiuni complexe, care ar atrage îngrijorare. “China se opune unei astfel de variante. Înacest moment, imperativ este să se menţină şi să se implementeze tratatul existent”.

Vineri, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat că Statele Unite se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece. Sâmbătă, şi Vladimir Putin a anunţat că Rusia şi-a suspendat participarea în Tratatul INF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.