Cetăţeni chinezi au contactat un parlamentar conservator din Germania în repetate rânduri în 2016, oferindu-i bani la schimb pentru expertiza şi cunoştinţele sale, conform ziarului Sueddeutsche Zeitung, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziarul notează că serviciile secrete germane l-au avertizat pe parlamentar cu puţin timp înainte să călătorească în China că este probabil ca cei care îl contactau să fie agenţi chinezi. Parlamentarul nu a fost identificat.

Într-un alt caz, un membru al staff-ului unui parlamentar a fost plătit cu 10.000 de euro pentru oferirea de informaţii şi a călătorit în China, unde a fost presat de agenţi chinezi, se arată în articolul Sueddeutsche Zeitung.

Raportul vine după ce China a făcut apel către Uniunea Europeană să emită un comunicat împotriva politicilor financiare ale lui Donald Trump.

Vorbind la Beijing într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lu Kang, a declarat că nu cunoaşte situaţia şi nu deţine nicio informaţie în acest sens.

Premierul chinez, Li Keqiang, va vizita Germania săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu cancelarul Angela Merkel.

Serviciile secrete germane au avertizat anul trecut că agenţiile chineze folosesc profiluri false pe reţele sociale cum ar fi LinkedIn pentru a aduna informaţii personale despre oficiali şi politicieni germani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.