China a acuzat, luni, Statele Unite că au organizat ”zeci de mii” de atacuri cibernetice împotriva sa, ceea ce a dus la furtul de date sensibile, în special din cadrul unei universităţi de cercetare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul acuză frecvent Beijingul că organizează atacuri cibernetice care vizează companiile sau agenţiile guvernamentale americane, pe fondul rivalităţii dintre cele două superputeri.

China neagă cu fermitate aceste acuzaţii şi susţine că ea însăşi este victima atacurilor cibernetice din partea Statele Unite. Cu toate acestea, rareori prezintă exemple concrete de presupuse atacuri.

În schimb, un raport publicat luni de Centrul naţional de răspuns în caz de urgenţă în caz de viruşi informatici (CVERC) din China acuză NSA, agenţia de informaţii militare americane, că ”a efectuat zeci de mii de atacuri cibernetice rău intenţionate” în China ”în ultimii ani”.

NSA a fost făcută celebră de unul dintre foştii săi informaticieni, americanul Edward Snowden, care a dezvăluit existenţa unui sistem global de supraveghere de comunicaţii şi internet. Raportul acuză o filială a NSA, Tailored Access Operations (TAO), că s-a infiltrat în Universitatea Politehnică Northwestern, cu sediul în Xi'an (nordul Chinei).

Această instituţie de învăţământ superior, finanţată de Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei, este specializată în cercetarea aeronautică şi spaţială.

CVERC acuză TAO că a ”preluat controlul asupra a zeci de mii de echipamente de reţea” din cadrul universităţii, precum servere, terminale şi routere, permiţându-i să acceseze ”date tehnice esenţiale” precum parolele.

TAO ”a furat peste 140 de gigaocteţi de date de mare valoare” cu ajutorul organizaţiilor europene şi din Asia de Sud, se menţionează în raport, în colaborare cu firma chineză Qihoo 360, specializată în securitate cibernetică şi antivirus.

Întrebată luni despre subiect, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că aceste presupuse atacuri cibernetice pun ”în pericol grav securitatea naţională a Chinei”.

”Cerem o explicaţie din partea Statelor Unite şi oprirea imediată a acestor fapte greşite”, a spus ea.

NSA nu a răspuns imediat solicitării unei declaraţii din partea AFP.

Gigantul american IT Microsoft a anunţat anul trecut că un grup de hackeri susţinut de Beijing a exploatat defectele de securitate ale serviciilor sale de e-mail pentru a fura datele utilizatorilor. China a negat acuzaţia şi a acuzat în schimb Statele Unite că sunt ”campionii mondiali ai atacurilor cibernetice rău intenţionate”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.