Statele Unite consideră consolidarea rapidă a forţelor nucleare ale Chinei îngrijorătoare şi îndeamnă Beijingul să se angajeze împreună cu Washingtonul ”asupra unor măsuri practice în vederea unei reduceri a riscului unei curse a înarmării destabilizatoare”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chinei îi este tot mai dificil să-şi ascundă creşterea forţelor nucleare şi faptul că se îndepărtează de la strategia nucleară de decenii - fondată pe o disuasiune minimă -, apreciază un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Cotidianului american The Washington Post (WP) dezvăluie China a început să construiască peste 100 de silozuri noi de rachete, într-o zonă deşertică din vestul ţării

”Aceste dezvăluiri şi alte dezvoltări sugerează că arsenalul nuclear al RPC (Republicii Populare China) se va dezvolta mai rapid şi la un nivel mai mare decât prevăzut”, a declarat Price, întrebat despre aceste dezvăluiri.

”Această  evoluţie este îngrijorătoare şi ridică întrebări despre intenţiile RPC. În ceea ce ne priveşte, acest lucru consolidează importanţa continuării măsurilor practice în vederea unei reduceri a riscurilor nucleare”, a precizat el.

Acesta este motivul pentru care preşedintele american Joe Biden a acordat prioritate stabilităţii strategice în angajamentul său cu preşedintele rus Vladimir Putin, la summitul de la Geneva, în Elveţia, potrivit lui Price.

”Acelaşi raţionament se aplică angajamentului cu altă putere nucleară, şi anume RPC”, a declarat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.