China a dispus revizuirea la nivel naţional a manualelor şcolare de matematică, după ce ilustraţiile considerate ”urâte, cu tentă sexuală şi pro-americane” au generat nemulţumire în rândul populaţiei, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vestea i-a alarmat pe unii experţi şi părinţi care se tem că această campanie se va transforma într-o ”vânătoare politică de vrăjitoare” şi reprezintă o înăsprire inutilă a cenzurii stricte care vizează publicaţiile culturale.

Desenele, găsite într-o serie de manuale de matematică care sunt folosite de şcolile primare chineze de aproape un deceniu, sunt controversate din diverse motive.

Unii utilizatori de internet chinezi au criticat imaginile care înfăţişează copii cu ochi mici, cu pleoapa căzută, cu frunte mare şi le-au descris ca fiind urâte, ofensatoare şi rasiste.

Alţi utilizatori au fost revoltaţi de aceste desene pe care le percep ca având conotaţii sexuale. Unele dintre imagini prezintă băieţi cu o umflătură în pantaloni care arată precum conturul organelor genitale. În una dintre ilustraţii în care copiii se joacă, un băiat are mâinile pe pieptul unei fete, în timp ce altul trage de fusta altei fete. Alt desen ilustrează lenjeria unei fete care este expusă în timp ce sare coarda.

De asemenea, internauţii au motivat că ilustraţiile sunt ”pro-americane”, deoarece înfăţişează mai mulţi copii purtând haine modelate cu stele şi dungi în culorile drapelului Statelor Unite.

Mulţi şi-au exprimat şocul şi mânia că astfel de ilustraţii ”care nu corespund standardelor” nu numai că au fost incluse în manualele editurii de stat People's Education Press, cea mai mare editură de manuale din ţară, fondată în 1950, dar au şi trecut neobservate în toţi aceşti ani. Manualele au fost puse în circulaţie la nivel mondial încă din 2013.

Alţi cetăţeni au blamat ”infiltrarea culturală occidentală”, susţinând – fără să ofere dovezi – că ilustratorii au lucrat pe ascuns pentru ”forţele străine”, în special pentru Statele Unite, pentru a corupe sufletele copiilor nevinovaţi.

Editura People's Education Press a anunţat, joi, că va reproiecta ilustraţiile.

Sâmbătă, Ministerul Educaţiei din China a intervenit, ordonând editurii să ”rectifice şi să reformeze” publicaţiile şi să se asigure că noua versiune va fi disponibilă pentru semestrul din toamnă. De asemenea, a ordonat o ”inspecţie amănunţită” a manualelor la nivel naţional pentru a se asigura că materialele didactice ”aderă la direcţiile şi valorile politice corecte, promovează cultura chineză remarcabilă şi se conformează gusturilor estetice ale publicului”.

Însă campania nu se referă doar la valori estetice şi morale, ci există şi o componentă ideologică, făcând parte din politica liderului chinez Xi Jinping de a întări controlul ideologic asupra tinerilor ţării. Guvernul chinez a interzis inclusiv manualele şcolare străine sub acuzaţia că toate manualele şcolare ”trebuie să reflecte voinţa partidului şi ţării”.

Ilustratorii au fost şi ei vizaţi de criticile populaţiei revoltate.

De pildă, Wu Yong, al cărui studio de artă a proiectat ilustraţiile, a fost acuzat că este spion al Agenţiei Centrale de InAformaţii a SUA (CIA).

Chiar şi renumitul artist Wuheqilin, care a devenit cunoscut în urma atitudinii sale zeflemitoare cu privire la Occident prin arta sa naţionalistă, a fost atacat. Naţionaliştii l-au acuzat că este de partea forţelor anti-chineze după ce artistul a sugerat că ilustraţiile au o calitate slabă din cauza comisioanelor scăzute oferite designerilor, problemă frecvent întâlnită în industrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.