Oficialii chilieni au transmis un avertisment de siguranţă după ce un vulcan a trimis o coloană de fum la 6.000 m pe cer, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vulcanul Lascar, care se află în Anzi, a început să erupă sâmbătă, declanşând mici cutremure de pământ.

Până acum nu au fost raportate pagube în zona înconjurătoare, dar o primă avertizare verde a fost ridicată la galben.

Serviciul Naţional de Geologie şi Mine din Chile (Sernageomin) defineşte „galben” în sensul că un vulcan este instabil.

De asemenea, clasificarea înseamnă că experţii monitorizează un loc pentru explozii minore şi apariţii de fum, potrivit Sernageomin.

Locuitorii din Talabre, Antofagasta, un oraş mic la mai puţin de 12 km de vulcan, au observat pentru prima dată o activitate în jurul prânzului.

În ciuda norului uriaş de fum pe care Lascar l-a emis - cuprinzând cenuşă vulcanică şi gaze fierbinţi - se crede că nicio casă nu a fost avariată. Autorităţile au stabilit un perimetru interzis la 5 km de craterul vulcanului.

Lascar, în nordul ţării, se află la 70 km de San Pedro de Atacama, o destinaţie turistică populară pentru drumeţii şi vizite în Deşertul Atacama, cel mai uscat loc de pe Pământ.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.