Regele Charles al III-lea a sosit miercuri la Berlin, în prima sa vizită în străinătate în calitate de suveran, o vizită considerată un ”gest european important”, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un avion alb, decorat în culorile Union Jack a aterizat pe Aeroportul Internaţional Berlin-Brandeburg imediat după ora locală 13.50 (14.50, ora României).

El a aterizat pe o pistă din zona militară a aeroportului, unde s-a derulat un covor roşu de la scară.

Regele şi soţia sa Camilla, primiţi de şeful protocolului german şi ambasadorul britanic, s-au dus la Poarta Brandenburg, unde au fost primiţi cu onoruri militare de către preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Este pentru prima oară când are loc o ceremonie pentru un invitat de stat la acest monument emblematic, care a fost un simbol al împărţirii oraşului timp de 30 de ani.

Celebrul bulevard Unter den Linden este pavoazat cu steaguri britanice, în onoarea suveranului şi reginei consorte, aşteptaţi în piaţă către ora locală 15.00 (16.00, ora României).

Vizita se vrea o ocazie solemnă de sărbătorire a relaţiei de preietenie dintre cele două ţări.

Frank-Walter Steinmeier, care-l însoţeşte pe rege de-a lungul întregii vizite, a catalogat sosirea acestuia un ”gest european important”.

”FANI AI FAMILIEI REGALE”

Cuplul regal era aşteptat cu nerbădare de curioşi, dintre care unii au făcut coadă timp de mai multe ore, în speranţa de a ajunge în incinta în care se defăşoară ceremonia.

”Este prima vizită a regelui în Germania. Vrem să sărbătorim asta, indiferent cât timp aşteptăm”, a declarat Anja Wieting, în vârstă de 50 de ani, angajata unui magazin de încălţăminte, care a venit special împreună cu fiica sa, de la Oldenbourg (vest).

”O monarhie va da strălucire şi speranţă Germaniei. Cred că ne-ar face bine”, a declarat Sylke Freundentahl, în vârstă de 56 de ani, o educatoare de la Braunschweig, exprimând o apiraţie neîmpărtăşită de marea majoritate a germanilor.

Maik Mattes, în vârstă de 21 de ani, un student la Munchen, a venit la Berlin în vacanţa de Paşte.

”Sunt aici din întâmplare”, dar este ”o ocazie bună”, a declarat el AFP. ”Să vezi în direct e mai bine decât la televizor”.

Până la 1.100 de poliţişti sunt mobilizaţi, iar întăriri din alte landuri au fost rechiziţionate, dar şi 20 de câini antrenaţi să detecteze explozibili.

Pe mai multe axe nu se circula, în centrul Berlinului.

”Cuplul regal şi-a exprimat dorinţa să vorbească direct cu berlinezii”, a declarat presei germane directorul poliţiei, Thomas Drechsler.

Regele s-a dus apoi la Palatul prezidenţial Bellevue, pentru a asista la o recepţie consacrată provocărilor luptei împotriva modificărilor climatice.

Charles este angajat de mult timp în favoarea protecţiei mediului.

El participă apoi la un banchet, în al cărui meniu, în onoarea regelui, se află feluri vegetariene.

Invitaţii pot alege la feleul principal tarte cu spanac, ciuperci sau pui de fermă. Se servesc vinuri germane.

Programul continuă joi, la Berlin.

Regele urmează să discute cu cancelarul Olaf Scholz, să se plimbe cu primarul oraşului, să susţină un discurs lîn Bundestag şi să se întâlnească cu refugiaţi ucraineni.

40 DE VIZITE

Vizita în Germania a cuplului regal se încheie vineri, la Hamburg, o metropolă portuară şi al doilea oraş german.

Cuplul urma, iniţial, să efectueze mai întâi o vizită în Franţa, iar apoi în Germania, însă această vizită a fostanulată din cauza tulburărilor sociale legate de reforma pensionării.

Ultima vizită a lui Elizabeth a II-a în Germania, în 2015, în timpul cancelarului Angela Merkel, a declanşat un entuziasm puternic în ţară.

Cea mai marcantă vizită a fostei suverane a avut loc în 1965, într-un Berlin împărţit de Zid. Ea este percepută drept momentul care a pecetrlui reconcilierea între cele două ţări, după al Doilea Război Mondial.

Fiul său a fost primit călduros. El cunoaşte bine Germania, pe care a vizitat-o de 40 de ori, potrivit Ambasadei britanice la Berlin.

Germanii rămân mari fani ai ”familiei regale” britanice, care provine dintr-o ”foarte lungă tradiţie” de monarhi, iar ”marele lor interes” este departe de a dispărea, dă asigurări AFP Michael Hartmann, un socilog la Universitatea Tehnică din Damstadt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.