Centrala nucleară ucraineană Zaporojie (ZNPP) a restabilit conexiunea la ultima linie electrică de 750 kilovolţi (kV) care mai funcţiona, după ce aceasta a fost pierdută pentru a treia oară în zece zile, a declarat, marţi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi. Acesta şi-a exprimat ”profunda îngrijorare" cu privire la recentele reţineri a doi membri ai personalului centralei nucleare din Zaporojie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Experţii AIEA prezenţi la amplasamentul centralei ZNPP au fost informaţi de către personalul operaţional ucrainean de rang înalt că conexiunea a fost restabilită ieri, la ora locală 21:30, la aproape 18 ore după ce linia a fost deconectată de un sistem de protecţie care ia automat o astfel de măsură atunci când tensiunea scade prea mult”, arată Agenţia, într-un comunicat de presă.   

Potrivit documentului, ”întreruperile repetate arată cât de precară este în continuare situaţia securităţii şi siguranţei nucleare la cea mai mare centrală nucleară din Europa în timpul actualului conflict militar din Ucraina”.  

”De asemenea, ele subliniază necesitatea de a stabili o zonă de protecţie a securităţii şi siguranţei nucleare în jurul instalaţiei, ca urmare a bombardamentelor frecvente care au avut loc la centrală sau în apropierea acesteia în ultimele luni”, a mai declarat directorul general Grossi. 

În timpul celor două întreruperi externe de energie electrică anterioare ale centralei ZNPP - la 8 şi, respectiv, 12 octombrie - generatoarele diesel de urgenţă ale centralei au asigurat energia electrică de rezervă necesară pentru răcirea reactorului şi pentru alte funcţii de siguranţă esenţiale.  

Cu toate acestea, ZNPP a continuat să primească energie electrică de la o linie externă de 330 kV care furnizează electricitate printr-un sistem de rezervă care a fost restabilit la sfârşitul săptămânii trecute.   

”Odată cu reconectarea liniei de 750 kV, centrala ZNPP le are acum pe ambele disponibile, deşi situaţia sa energetică rămâne fragilă”, a declarat directorul general Grossi. 

Deşi nu au avut loc bombardamente recente în apropierea centralei, echipa AIEA a observat patru explozii de mine în timpul zilei.  

”Echipa AIEA a fost, de asemenea, informată că bombardamentele intense asupra infrastructurii din întreaga ţară au întârziat lucrările de restabilire a unei a doua linii electrice externe de rezervă de 330 kV către staţia de distribuţie a centralei termice din apropiere, deşi se aşteaptă ca lucrările de reparaţii să fie efectuate astăzi”, a mai transmis Agenţia.  

Pe de altă parte, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, şi-a exprimat ”profunda îngrijorare" cu privire la recentele reţineri a doi membri ai personalului centralei nucleare din Zaporojie,  

"Aceasta este o altă evoluţie îngrijorătoare care sper sincer că va fi rezolvată rapid", a declarat Grossi. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.