Centrul Internaţional pentru Combaterea Terorismului (ICCT), alături de experţii de la Universitatea George Washington şi de la Ispi, au prezentat un raport, potrivit căruia cei mai mulţi jihadişti din Europa şi Statele Unite sunt bărbaţi tineri, care au caziere penale şi acţionează independent de Statul Islamic, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Experţii ICCT au precizat că 51 de atacuri jihadiste au avut loc în ultimii trei ani în opt ţări occidentale, după proclamarea califatului Statului Islamic.

”Radicalizarea şi atacurile jihadiste din Occident” este un studiu redactat de experţii de la Universitatea George Washington din SUA, alături de Institutul Internaţional pentru Studii Politice (Ispi) din Italia şi de ICCT.

Franţa a suferit cel mai mult de pe urma a 17 atacuri jihadiste, în vreme ce alte 16 au avut loc în Statele Unite.

De asemenea, şapte atacuri jihadiste au avut loc în ultimii trei ani şi în Germania.

În urma acestor atacuri şi-au pierdut viaţa 395 de persoane, în vreme ce alte 1.549 au fost rănite.

Aceste atacuri au fost duse la capăt de un număr de 65 de jihadişti, dintre care 43 şi-au pierdut viaţa şi 21 au fost arestaţi. Un ultim jihadist este în continuare căutat de autorităţi.

Între timp, experţii au stabilit că vârsta minimă a atacatorilor este de 27 de ani şi 3 luni, cel mai tânăr jihadist avea 15 ani, iar cel mai bâtrân avea 52 de ani - Khalid Masood.

Aproape toţi atacatorii jihadişti erau bărbaţi, cu excepţia a două femei.

De asemenea, 73% dintre atacatori erau cetăţeni ai ţării atacate, iar alţi 14% erau rezidenţi legali sau au călătorit legal din ţările vecine. Doar 5% dintre atacatori erau refugiaţi sau solicitanţi de azil, în vreme ce alţi 6% au intrat ilegal în ţara ilegală sau aşteptau să fie deportaţi.

Raportul arată că 17% dintre suspecţi s-au convertit la Islam.

82% dintre suspecţi erau cunoscuţi autorităţilor înainte de a duce la capăt un atac jihadist: 57% dintre aceştia aveau cazier penal şi 18% au petrecut timp în spatele gratiilor.

Doar 18% dintre atacatori erau luptători străini şi doar în 8% din atacuri ordinele au venit direct de la liderii Statului Islamic.

În 66% dintre cazuri, atacatorii aveau o anumită legătură cu gruparea jihadistă, dar au acţionat independent, iar 26% dintre atacatori nu aveau nicio grupare cu vreo grupare teroristă, dar au răspuns chemării la jihad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.