Cele mai mari temeri cu privire la starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico au trecut deocamdată, a declarat duminică vicepremierul Robert Kalinak, deşi a spus că nu va fi transferat deocamdată din spitalul din Banska Bystrica din cauza stării grave în care se află, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem cu toţii puţin mai calmi”, a declarat viceprim-ministrul Robert Kalinak într-o conferinţă de presă susţinută în faţa spitalului în care Fico este tratat, în oraşul slovac Banska Bystrica din centrul ţării.

Premierul, în vârstă de 59 de ani, a fost lovit miercuri de patru gloanţe, într-un atac care a stârnit îngrijorare legată de polarizarea politicii din ţara central-europeană cu 5,4 milioane de locuitori.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Kalinak le-a spus jurnaliştilor că starea lui Fico era încă prea gravă pentru a lua în considerare transferul său la spitalul din capitală. Dar cele mai mari temeri au trecut deocamdată.

”Când spuneam că vrem să ne apropiem de un prognostic pozitiv, atunci cred că suntem cu un pas mai aproape de asta”, a adăugat el.

Prim-ministrul a depăşit pericolul pentru viaţa lui, dar starea lui rămâne gravă şi necesită terapie intensivă”.

Atacul armat a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european de peste 20 de ani şi a atras condamnări internaţionale.

Analiştii politici şi parlamentarii spun că a scos la iveală un climat politic din ce în ce mai febril şi polarizat atât în Slovacia, cât şi în întreaga Europă.

Tribunalul Penal Specializat din Slovacia a decis sâmbătă că suspectul, identificat de procurori drept Juraj C., va rămâne în arest după ce a fost acuzat de tentativă de omor.

Presa locală spune că suspectul este un fost agent de securitate la un centru comercial în vârstă de 71 de ani, autorul a trei colecţii de poezii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.