Cel puţin 25 de persoane au murit, iar alte opt au fost rănite în surparea unor stânci, în urma unor ninsori importante în nord-estul Afganistanului, anunţă luni Ministerul taliban al Gestionării catastrofelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stânci au devastat duminică seara satul Nakr, în Valea Tatin, în provincia Nuristan, acoperind case.

”Din cauza surpării, aproxcimativ 25 dintre cetăţenii noştri au murit, iar alţi opt răniţi”, anunţă într-o înregistrare video transmisă presei un purtător de cuvânt al ministerului, Janan Sayeq.

El declară AFP că bilanţul poate creşte.

Zăpada întârzie intervenţia salavatorilor, unul dintre principalele drumuri în provincie fiind blocat.

Aproximativ 15-20 de case au fost distruse sau puternic avariate, precizează Janan Sayeq.

Nuristan este o provincie situată în nord-estul Afganistanului, la frontiera cu Pakistanul, acoperită de păduri, în Munţii Hindukuş.

În nordul muntos al Afganistanului au loc anual avalanşe sau alunecări de teren sângeroase, iar salvatorii nu au echipament de intervenţie.

În 2024, în Afganistan a nins cu întârziere în această ţară obişnuită cu ierni foarte aspre în zona muntoasă, un semn al impactului modificărilor climatice.

La Kabul a nins la jumătatea lui ianuarie, cu o întârziere de o lună şi jumătate.

În Nuristam a nins mai puţin frecvent şi mai puţin decât în anii trecuţii.

Afganistanul - o ţară în care o treime din populaţie se află în stare de insecuritate alimentară, potrivit Băncii Mondiale (BM) - este sleit după 40 de ani de războaie şi de catastrofe naturale şi este foarte afectat de încălzirea globală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.