Cel puţin 121 de persoane au fost ucise în zece zile confrintări armate, la sud de capitala libiană Tripoli, iar poziţiile celor două tabere rivale libiene pe front par înţepenite în statu-quo de mai multe zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Confruntări violente între forţele mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puteric om din estul Libiei, şi cele ale Guvernului de uniune naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, de la 4 aprilie, s-au soldat de asemenea cu 561 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ prezentat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care nu aprecizat numărul civililor în rândul acestor victime.

Armata Naţională Libiană (ANL) autoproclamată de către mareşalul Haftar a lansat, în urmă cu zece zile o ofensivă prin care să cucerească capitala (nord-vest), sediul GNA al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de către comunitatea internaţională.

În contextul în care forţele acestuia nu au reuşit să intre în capitală, mareşalul Haftar s-a dus la Cairo, să se întâlnească cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai săi.

Ei au discutat ”despre ultimele evoluţii în Libia”, potrivit presei de stat egiptene, care nu au oferit alte detalii.

În afară de Egipt, ANL beneficiază de susţinerea directă sau indirectă a altor ţări, ca Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită, Franţa sau Rusia.

La Tripoli, forţele GNA au anunţat că au ”doborât” un avion de vânătoare aparţinând rivalilor lor, la sud de capitală.

O sursă din cadrul ANL a confirmat pierderea unui avion de tip MiG-23, însă a atribuit-o unei ”pene tehnice”. Ea a adăugat că pilotul s-a catapultat cu paraşuta şi că este ”teafăr şi nevătămat”.

Forţe GNA şi ANL continuă fiecare să proclame ”înaintări”, însă, concret, niciuna dintre cele două părţi nu pare să aibă un avantaj. Confruntări armate au loc pe aceleaşi linii de front - mai ales în localităţile Ain Zara şi al-Swani, la sud de Tripoli.

13.500 DE DEPLASAŢI

Biroul OMS a condamnat, pe Twitter, ”atacurile repetate contra personalului care îngrijeşte”.

Două ambulanţe au fost liate drept ţintă sâmbătă, crescând la opt numărul vehculelor persoanlului medical atinse de la începutul confruntărilor armate.

Într-o ţară aruncată în haos de căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, organizaţii internaţionale se tem că civili plătesc din nou preţul violenţelor.

Biroul ONU de Coordonare a afacerilor umanitare (OCHA) a anunţat că 13.500 de persoane au fost deplasate din calea luptelor.

Misiunea ONU în Libia (MANUL) a subliniat duminică faptul că ”dreptul umanitar internaţional interzice bombardarea şcolilor, spitalelor, ambulanţelor şi zonelor civile”.

”Misiunea supraveghează şi documentează toate actele de război şi încălcarea acestei legi, pentru a informa Consiliul de Securitate şi Curtea Penală Internaţională (CPI)”.

Această avertizare a avut loc în urma unui raid aerian, atribuit de GNA forţelor ANL, care a atins o şcoală la Ain Zara, la sud de Tripoli.

ANL a acuzat forţe GNA că au efectuat un raid aerian şi au ”vizat civili” în regiunea Gasr Ben Ghachir, la aproximativ 30 de kilometri sud de Tripoli.

Forţe GNA au efectuat vineri şi sâmbătă 21 de atacuri aeriene vizând ”poziţii militare” ANL şi liniile de aprovizionare a ale acesteia, potrivit unui purtător de cuvânt, colonelul Gnounou.

Un nou purtător de cuvânt GNA, Mohanad Younes, a anunţat că forţele loiale acestui Executiv se pregătesc să treacă ”de la faza defensivă la ofensivă”.

”ELEMENTE TERORISTE”

ANL i-a replicat sâmbătă seara că ”avansează pe toate fronturile”.

Un purtător de cuvânt ANL, generalul Ahmad Al-Mesmari, a denunţat din nou faptul că ”terorişti” şi ”criminali” luptă alături de forţe GNA.

Într-o declaraţie în care îndeamnă la încetarea luptelor şi retragerea ANL din regiunea capitalei, Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat joi ”îngrijorarea faţă de participarea unor elemente teroriste şi criminale la confruntări, şi anume persoane înregistrate la Consiliului de Securitate al ONU”.

Al-Sarraj a denunţat sâmbătă seara o ”campanie de dezinformare” a anumitor părţi, potrivit cărora forţele sale ”cuprind combatanţi care fac parte din organizaţii şi grupări teroriste”.

El a apreciat, din contră, că atacul ANL vizând capitala ”va încuraja şi deschide calea celulelor teroriste adormite” să-i atace pe libieni.

Profitând de haosul care domneşte în această ţară bogată în petrol, organizaţii extremiste precum gruparea Statul Islamic (SI) s-auimplantat în anumite oraşe, după care au fost dislocate de forţe GNA sau ANL, însă ele rămân active în vastul deşert libian şi ar avea în continuare celule ”adormite” în oraşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.