Cea mai înaltă jurisdicţie a Uniunii Europene consideră că testele psihologice nu trebuie să fie folosite ca bază a respingerii cererii de azil a unor persoane care fug din ţări în care homosxualitatea este ilegală, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Folosirea testelor în vederea stabilirii orientării sexuale a unei persoane este controversată, însă acestea sunt folosite atunci când se evaluează cereri de azil.

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a stabilit joi că o asemenea evaluare psihologică ”este disproporţionată” raporat la obiectiv, scrie AP.

Hotărârea CEJ are caracter constrângător în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

CEJ a dat această pronunţare după ce un nigerian care a cerut azil în Ungaria în aprilie 2015 s-a plâns că riscă să fie persecutat acasă din cauza homosexualităţii sale.

Budapesta i-a respins solicitatea în baza unei evaluări psihologice care nu i-a putut confirma homosexualitatea.

Nigerianul a depus plângere, iar justiţia ungară a cerut avizul celei mai înalte jurisdicţii europene.

Sute de persoane de orientare homosexuală care se tem de persecuţie în Africa, Orientul Mijlociu şi Cecenia au cerut azil în UE, potrivit unui raport al Agenţiei europene pentru drepturi fundamentale.

Solicitarea nigerianului a fost respinsă după ce o evaluare a psihologului nu a reuşit să-i confirme homosxualitatea.

Un tribunal din Szeged, în Ungaria, este nevoit să-i reanalizeze cazul în baza hotărârii CEJ.

Curtea s-a pronunţat în decembrie 2014 într-un caz similar, în Olanda, şi a stabilit atunci că testarea psiholofică a sexualităţii încalcă drepturile omului ale solicitantului de azil.

În această nouă hotărâre, CEJ afirmă că ”anumite forme de evaluare ale unor experţi se pot dovedi folositoare” în asemenea cazuri, însă a adăugat că ele se amestecă în viaţa privată. Autorităţile trebuie, pe de altă parte, să determine fiabilitatea declaraţiilor unui solicitant, afirmă judecătorii.

În 2013, Curtea a stabilit că azilul poate fi acordat în cazuri în care persoane sunt încarcerate în ţara lor din cauza homosexualităţii.

Relaţiile homosexuale sunt ilegale în cele mai multe ţări africane, inclusiv în ţări aliate-cheie ale Occidentului precum Uganda, Nigeria, Kenya şi Botswana.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.