Cei doi americani arestaţi în Venezuela şi acuzaţi de tentativă de ”invadare” a acestei ţări sud-americane pe mare, în vederea unei răsturnări de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro, urmează să fie judecaţi ”în mod drept” de către un tribunal venezuelean, a anunţat liderul socialist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luke Denman, în vârstă de 34 de ani, şi Airan Berry, în vârstă de 41 de ani, ”au fost inculpaţi şi au mărturisit” faptul că au organizat această tentativă de ”invazie” dejucată în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, Nicolas Maduro.

Cei doi bîrbaţi, a anunţat el, ”sunt cercetaţi de Parchetul General al republicii”, însă nu a precizat capetele de inculpare.

”Ei sunt trataţi bine”, a dat asigurări liderul socialist, iar ”procesul lor se va desfăşura cu garanţii depline şi în mod drept”.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo dădea asigurări, cu câteva ore mai înainte - fără să recunoască operaţiunea -, că Washingtonul va face totul pentru a-i repatria pe Luke Denman şi Airan Berry.

TRUMP, ”ŞEFUL DIRECT” AL INCURSIUNII

Potrivit lui Nicolas Maduro, Donald Trump este ”şeful direct al acestei incursiuni” maritime pe care autorităţile chaviste susţin că au dejucat-o duminică dimineaţa, pe coastele Venezuelei, la mai puţin de o oră de Caracas.

Ele au prezentat o înregistrare video de la interogatoriul lui Luke Denman, realizat după prinderea sa, în care tânărul spune că a fost angajat de către alt american - Jordan Goudreau, fondatorul unei societăţi private de securitate, intitulată Silvercorp USA -, cu scopul de a antrena oameni în Columbia şi a invada apoi Venezuela, în vederea răsturnării de la putere a lui Nicolas Maduro.

Atunci când un anchetator îl întreabă - în engleză - cine este la originea acestei operaţiuni, Luke Denman răspunde că Donald Trump.

Potrivit autorităţilor venezuelene, opt ”mercenari” au fost ucişi atunci când armata şi poliţia au ”dejucat” operaţiunea duminică, iar alte 19 persoane au fost arstate.

Nicolas Maduro şi justiţia venezueleană îl acuză pe opozantul Juan Guaido - pe care Statele Unite şi alte peste 50 de sttate îl recunosc drept preşedintele interimar al ţării - de faptul că a recrutat ”mercenari” cu fonduri blocate prin sancţiuni americane impuse Venezuelei, cu scopul de a urzi această operaţiune împreună cu Jordan Goudreau.

Întrebat despre o eventuală arestare a lui Juan Guaido, Nicolas Maduro a răspuns că ”asta nu depinde” de el, ci de o decizie a justiţiei venezuelene.

Dipolomaţia americană consideră că această ”melodramă” ar putea face parte dintr-o ”campanie de dezinformare majoră” a Caracasului.

”Nu pot să dau mai multe informaţii despre ceea ceştim”, a declarat miercuri Mike Pompeo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.