Ministrul de Externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a acuzat miercuri după-amiază că observatorii europeni s-au dovedit ”extrem de parţiali” în întocmirea rapoartelor cu privire la referendumul constituţional din Turcia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Observatorii de la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi de la Consiliul Europei au denunţat referendumul ca fiind o cursă ”pe un teren inegal” pentru tabăra ”nu”.

”Raportul OSCE nu este sigur pentru că observatorii nu au nicio obiectivitate şi sunt extrem de parţiali”, a declarat Cavusoglu la o conferinţă de presă de la Ankara.

51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale, care prevăd extinderea puterilor pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Anterior, preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE, care au denunţat o serie de nereguli şi au precizat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.

OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum. În acest sens, observatorii au anunţat că decizia de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţii împotriva fraudării.

Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.

”Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, le-a spus preşedintele turc observatorilor internaţionali de la OSCE.

Autoritatea electorală a confirmat victoria ”taberei da” în ciuda neregulilor semnalizate de către opoziţia din Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.