Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat marţi că executivul turc este supus unei presiuni masive din partea publicului pentru a renunţa la negocierile de aderare la blocul comunitar, din cauza aşa-numitelor standarde duble pe care le aplică Bruxelles-ul în relaţie cu Ankara, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cetăţenii turci percep aceste standarde duble. Suntem sub o presiune uriaşă pentru a opri procesul negocierilor”, a precizat Cavusoglu.

Ankara a început negocierile formale pentru aderare în 2005, după o solicitare depusă încă din anii '80. În ultima decadă, politicienii turci au criticat adeseori blocul comunitar pentru aplicarea unor standarde duble în relaţie cu alte state candidate, care au fost acceptate mult mai rapid în comunitatea europeană.

Însă, mai mulţi politicieni europeni au vorbit de-a lungul anului împotriva aderării Turciei în special din cauza populaţiei de peste 80 de milioane de musulmani care s-ar alătura unor state membre preponderent creştine. Încălcarea repetată a drepturilor omului şi a statului de drept de către autorităţile turce a reprezentat un alt punct al discuţiilor dintre Ankara şi Bruxelles.

În ultimele luni, relaţiile dintre UE şi Turcia au fost extrem de tensionate, ca urmare a acuzaţiilor lansate de politicienii europeni la adresa regimului lui Recep Tayyip Erdogan privind campania guvernamentală de eliminare a aşa-numiţilor gulenişti din instituţiile publice, precum şi din presă.

În schimb, Mevlut Cavusoglu şi-a repetat criticile la adresa statelor europene pentru că nu au dat dovadă de solidaritate în urma loviturii de stat eşuate.

Diplomatul a avertizat că continentul european se îndreaptă spre instabilitate şi ar putea să cedeze sub greutatea extremismului, care proliferează în contextul crizei migranţilor şi a crizei economice.

”În zece ani s-ar putea ca Europa să se confrunte cu aceeaşi situaţie ca cea de dinainte de cel de-al doilea război mondial”, a precizat Cavusoglu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.