Catalonia are de gând să-şi declare independenţa în mod imediat, dacă tabăra ”da” va ieşi învingătoare în urma referendumului programat pentru luna octombrie în provincia Spaniei, potrivit coaliţiei separatiste care guvernează la Barcelona, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă majoritatea voturilor este pentru crearea unei republici catalane, de sigur că independenţa va trebui să fie declarată imediat”, a declarat Gabriela Serra, care face parte din coaliţia separatistă ce guvernează Catalonia.

Aceste comentarii vin după ce coaliţia de guvernare a prezentat un proiect pentru extragerea provinciei din sistemul legislativ spaniol, într-o încercare de a eluda toate provocările legale şi practice ale organizării unui referendum, independent de dorinţa guvernanţilor de la Madrid.

Acest proiect legislativ va fi înregistrat cât de curând în adunarea parlamentară regională, unde separatiştii deţin o majoritate confortabilă. Un vot pe proiect ar urma să aibă loc până la finele lunii august.

Catalonia este o regiune bogată, cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, o limbă distinctă şi propriile obiceiuri. De asemeneda, guvernanţii au cerut în repetate rânduri o autonomie mai largă pentru provincia din nord-estul Spaniei.

Timp de ani, politicienii separatişti au încercat să obţină aprobare din partea executivului central pentru organizarea unui referendum, similar cu cel pentru independenţa Scoţiei.

Însă, Madrid şi-a păstrat opoziţia fermă faţă de organizarea unui asemenea scrutin, care reprezintă o ameninţare la adresa unităţii Spaniei.

Curtea Constituţională a anulat deja o rezoluţie care cerea organizarea unui referendum în Catalonia.

De asemenea, guvernanţii spanioli i-au avertizat pe politicienii separatişti că vor exista consecinţe legale dacă întreprind mai multe acţiuni pentru organizarea unui asemenea scrutin în Catalonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.