Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, îi îndeamnă pe românii care au viză de Statele Unite să urmeze exemplul premierului Marcel Ciolacu şi să le reînnoiască, pentru că acest lucru ar ajuta la îndeplinirea obiectivului de a scădea rata de refuz a vizelor până la un prag care să permită includerea României în programul Visa Waiver.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadoarea Kavalec a fost întrebată într-un interviu difuzat vineri de Digi24 la ce ar trebui să se aştepte românii anul acesta în privinţa includerii în programul Visa Waiver, care îi scuteşte pe turişti de obligativitatea obţinerii unei vize în cazul în care călătoresc în scop turistic în Statele Unite. România este printre foarte puţinele ţări membre UE ai căror cetăţeni trebuie să solicite viză pentru SUA. Principalul motiv pentru care România nu poate fi inclusă în programul Visa Waiver este rata mare de respingere a vizelor în rândul celor care o solicită.

În ultimul an, aceasta s-a îmbunătăţit simţitor, mai ales după ce autorităţile au lansat o campanie comună cu SUA de conştientizare şi informare a publicului, astfel încât cei care solicită vizele să o facă printr-o procedură corectă, fără riscul de a-şi vedea demersul respins. În anul anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 - 30 septembrie 2023), România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%, cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA, însă pragul de includere în programul Visa Waiver este de 3 la sută.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Întrebată de Digi24 la ce să se aştepte românii anul acesta în ceea ce priveşte vizele, Kathleen Kavalec a arătat că SUA continuă să lucreze cu autorităţile române la această problemă. „Împreună cu România, cu guvernul, lucrăm să aducem România în programul de scutire de vize. Am făcut progrese, dar trebuie să continuăm şi vreau să profit de această ocazie pentru a invita pe toţi să ne ajute în efortul nostru, prin reînnoirea vizei, dacă au deja una. Puteţi face acest lucru simplu, online, fără a fi nevoie să mergeţi la ambasadă. Şi, cu cât sunt mai multe reînnoiri şi vize pe care le eliberăm, cu atât ne va ajuta să atingem obiectivul de reducere a ratei de refuz, astfel încât România să se califice pentru a intra în program”, a explicat Kathleen Kavalec.

„Lucrăm îndeaproape ca să facem acest lucru. Sunt mulţi oameni care şi-au reînnoit vizele, prim-ministrul a fost aici săptămâna trecută pentru a-şi reînnoi viza. Aşadar, sper că telespectatorii noştri îşi vor reînnoi vizele, dacă le au deja sau vor aplica, dacă plănuiesc o călătorie. Şi asta ne va ajuta să atingem obiectivul pe care ambele ţări doresc să îl atingă”, a adăugat ambasadoarea.

Ea a ţinut să salute în acest sens şi aderarea României la Schengen, preconizată să se întâmple parţial, începând de la sfârşitul lunii martie. „Şi, în acelaşi timp, vreau să spun, că noi, ca prieteni ai României, suntem încântaţi să vedem că România a făcut progrese în Schengen, pe care l-am susţinut foarte mult şi îl vom susţine în continuare. Aşadar, vrem ca parteneri şi prieteni să facem tot ce putem pentru a vă sprijini şi a vă ajuta să atingeţi obiectivele comune pe care le avem pentru democraţiile noastre”, a menţionat Kavalec.

Întrebată despre un termen pentru ridicarea vizelor pentru SUA, ambasadoarea a fost precaută în a da un orizont de timp şi a avertizat că „nimic nu este garantat”. Ea îi invită însă pe români să vină şi să ceară viză, anunţând că de curând şi cântăreaţa Inna a făcut-o şi va avea un turneu în Statele Unite.

„Nu vreau să prezic, pentru că nimic nu este garantat până nu ajungem la rezultat. Dar lucrăm pentru a încerca să facem acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil. Între timp, sper că oamenii vor continua să călătorească. Pentru că nu este atât de greu să obţii o viză. Şi întâmpinăm vizitatorii români tot timpul. Tocmai a venit unul dintre muzicienii voştri celebri, Inna, şi-a luat viza şi va cânta în Statele Unite. Încercăm să facem călătoriile cât mai uşoare cu putinţă. Aşa că sperăm la mulţi vizitatori şi vom încerca să facem lucrurile chiar şi mai uşoare”, a promis Kathleen Kavalec.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.