Reprezentanţii Casei Albe au anunţat marţi după-amiază că preşedintele Donald Trump va discuta telefonic cu premierul Marii Britanii, Theresa May, după publicarea unui raport care demostrează că Londra nu a mai îndeplinit în 2016 obiectivul NATO de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţia dintre cei doi lideri va începe în jurul orei locale 11.30 la Washington (18.30 ora României).

Casa Albă nu a oferit mai multe detalii cu privire la ce va discuta Donald Trump cu Theresa May.

Guvernul M. Britanii a fost pus într-o situaţie dificilă înainte de un summit NATO, după ce un raport a arătat că britanicii nu mai îndeplinesc ţinta de cheltuieli pentru apărare fixată de alianţă, deşi le cere celorlalţi membri europeni să aloce 2% din PIB pentru Apărare.

Calculele sunt cu atât mai importante cu cât Theresa May i-a promis luna trecută lui Donald Trump că va încuraja restul ţărilor europene să respecte plafonul de cheltuieli – în schimbul unui angajament 100% al SUA faţă de NATO.

Anterior, Marea Britanie se număra printre cei cinci aliaţi europeni care îndeplineau condiţia NATO.

Acum, angajamentul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare este respectat doar de către Estonia şi Grecia, în vreme ce 70% din fondurile alianţei continuă să vină de la Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.