Casa Albă a anunţat luni că urgenţele naţionale şi de sănătate publică declarate imediat ce pandemia Covid-19 a luat amploare în urmă cu trei ani se vor încheia oficial la 11 mai, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată cu încetarea celor două declaraţii federale de urgenţă, care au intrat în vigoare în ianuarie 2020, sub conducerea preşedintelui de atunci Donald Trump, se vor încheia şi fondurile folosite pentru subvenţionarea medicamentelor Covid, asigurările medicale şi alte tipuri de ajutoare guvernamentale legate de pandemie. În practică, o parte din aceste programe de asistenţă guvernamentală a secat deja din cauza opoziţiei Congresului. Dezbaterea rămasă este în mare parte politică, republicanii care controlează Camera Reprezentanţilor pregătind proiecte de lege care ar încerca să pună capăt urgenţei naţionale la 1 martie şi urgenţei de sănătate publică la 11 aprilie.

Într-o declaraţie, Casa Albă a afirmat că o astfel de anulare bruscă a celor două situaţii de urgenţă ar avea "un impact extrem de semnificativ asupra sistemului de sănătate al naţiunii noastre şi asupra operaţiunilor guvernamentale". Aceasta ar include "haos şi incertitudine în întregul sistem de sănătate". "Spitalele şi căminele de bătrâni care s-au bazat pe flexibilităţile permise de declaraţiile de urgenţă vor fi aruncate în haos fără timp suficient pentru a recalifica personalul şi a stabili noi procese de facturare", se arată în declaraţie.

Un alt motiv pentru o perioadă de preaviz de 60 de zile, până în luna mai, este acela de a da timp guvernului să se pregătească pentru impactul ridicării situaţiilor de urgenţă asupra imigraţiei la graniţa tulbure dintre SUA şi Mexic, se arată în declaraţie.

O regulă cunoscută sub numele de Titlul 42, în vigoare în prezent pentru a permite expulzarea rapidă a imigranţilor fără documente, este legală doar din cauza urgenţei sanitare. Încetarea "în mod precipitat" a urgenţei "va duce la un aflux suplimentar substanţial de migranţi". Casa Albă afirmă că doreşte să pună capăt titlului 42 şi să îl înlocuiască cu un alt mecanism legal de control al fluxului de potenţiali imigranţi, dar că are nevoie de timp pentru a face acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.