Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu are de gând să recurgă la privilegiul său executiv pentru a bloca audierea fostului director al Biroului Federal de Informaţii, James Comey, în Comisia de Informaţii a Senatului, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

James Comey ar urma să se prezinte joi pentru a depune mărturie în Comisia de Informaţii din Senat în legătură cu investigaţia FBI privind implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi presupusele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Moscovei.

Casa Albă putea să blocheze audierea directorului demis al FBI, invocând privilegiul executiv al preşedintelui Donald Trump.

”Puterea preşedintelui de a revendica privilegiul executiv este bine stabilită. Totuşi, pentru a permite o examinare rapidă şi completă a faptelor dorite de senatorii din Comisia de Informaţii, preşedintele nu va revendica privilegiul executiv în legătură cu mărturia lui Comey”, a declarat purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders.

Preşedinţii americani pot invoca privilegiul executiv pentru a împiedica angajaţi guvernamentali să împărtăşească informaţii.

Însă experţi juridici afirmă că nu este clar dacă anumite discuţii între Trump şi Comey - despre care preşedintele a vorbit în mod public - ar mai fi acoperite de acest privilegiu.

De asemenea, orice încercare de a împiedica audierea lui Comey - în prezent un simplu cetăţean - poate fi atacată în faţa judecătorilor din Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.