Casa Albă a dezminţit luni ideea că Guvernul american se gândeşte la o ”îngheţare” a programului nord-coreean în perspectiva unei reluări a negocierilor cu Phenianul, aşa cum scrie cotidianul american The New York Times (NYT), relatează AFP.
Într-o întâlnire istorică, duminică, în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei, preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un au convenit o reluare a discuţiilor.
O asemenea ”îngheţare” ar lăsa această ţară izolată în posesia armamentului deja dezvoltat.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Nici Consiliul (american) de Securitate Naţională (al Casei Albe) şi nici eu nu am discutat sau auzit vorbindu-se despre o dorinţă de a «implementa o îngheţare nucleară în Coreea de Nord»”, a scris luni pe Twitter John Bolton.
I read this NYT story with curiosity. Neither the NSC staff nor I have discussed or heard of any desire to “settle for a nuclear freeze by NK.” This was a reprehensible attempt by someone to box in the President. There should be consequences. https://t.co/TTRPQkksza
— John Bolton (@AmbJohnBolton) July 1, 2019
Consilierul în probleme de securitate al lui Trump afirmă că a citit articolul NYT cu ”curiozitate”.
”Este vorba despre o tentativă condamnabilă din partea cuiva de a-l pune pe preşedinte în dificultate”, a apreciat Bolton.
”Ar trebui să existe consecinţe”, a subliniat el.
În articollul pe care l-a publicat în ediţia de luni, în care citează o sursă neidentificată, cotianul american afirmă că Guvernul lui Donald Trump ar lucra la această idee de mai multe săptămâni - cu mult înainte de întâlnirea neaşteptată a celor doi lideri.
Această pistă, care potrivit NYT ar putea servi drept bază unor noi negocieri promise de cele două ţări, ”ar însemna o îngheţare nucleară care ar lansa un statu-quo şi ar accepta în mod tacit Coreea de Nord ca putere nucleară”.
Poziţia oficială a Statelor Unite este că sancţiunile impuse Coreei de Nord nu trebuie să poată fi ridicate înaintea unei ”denuclearizări” complete a peninsulei.
După trei întâlniri cu Kim, Trump este supus presiunii de a obţine rezultate, în contextul în care negocierile cu regimul nord-coreean nu au condus, până în prezent, la nimic concret.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.