Casa Albă anunţă că preşedintele american Joe Biden a discutat cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a condamna decizia Rusiei de a recunoaşte regiunile separatiste din estul ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a vorbit cu el "pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Liderul american i-a transmis, de asemenea, preşedintelui ucrainean, că SUA intenţionează să impună sancţiuni şi a spus că va răspunde "rapid şi decisiv, în acord cu aliaţii şi partenerii săi”, la orice agresiune ulterioară din partea Rusiei.

Casa Albă mai spune că Biden a avut apeluri cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre cum să-şi coordoneze răspunsul.

Vladimir Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.

Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor. 



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.