Casa Albă a avertizat joi noaptea că continuarea programelor ilegale de ridicare a unor noi colonii israeliene ”ar putea să nu ajute” la obţinerea păcii cu palestinienii din Cisiordania, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În timp ce nu credem că existenţa acestor colonii reprezintă un impendiment pentru pace, ridicarea unor noi colonii sau expansiunea celor existente dincolo de limitele actuale ar putea să nu ajute la împlinirea scopului”, se arată într-un comunicat de la Casa Albă.

Această declaraţie este cel puţin surprinzătoare având în vedere semnalele transmise anterior de către preşedintele Donald Trump, care a sugerat că nu se opune ridicării de colonii evreieşti în Cisiordania.

De asemenea, miliardarul republican a reacţionat extrem de dur atunci când Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie de condamnarea a ridicării de colonii ilegale în Cisiordania, după ce nu a existat o opoziţie din partea SUA.

Peste 600.000 de evrei trăiesc în cele 140 de colonii construite după ocuparea din 1967 a Cisiordaniei şi Ierusalimului de Est de către Israel. Aceste colonii sunt considerate de legislaţia internaţională drept comunităţi ilegale, construite pe pământurile palestinienilor.

Politicienii israelineni de la putere îşi pun mari speranţe în noua administraţie americană, pe care o percep drept prietenoasă cu privire la politica construirii de colonii ilegale în Cisiordania.

În ultimele zile, liderii israelieni au anunţat planuri pentru construirea câtorva mii de noi locuinţe în coloniile ilegale, încurajaţi fiind de politica mai favorabilă de la Washington.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat miercuri că îşi va duce la capăt planul de construire a unei noi colonii - prima din ultimele două decenii.

Autorităţile israeliene au reacţionat cu precauţie faţă de ultimele declaraţii de la Casa Albă, susţinând că nu ştiu dacă vor avea un impact asupra construirii de noi locuinţe în Cisiordania.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat la finele anului trecut o rezoluţie prin care se solicită liderilor israelieni să pună capăt construirii ilegale de colonii evreieşti în Teritoriile Palestiniene, după ce Statele Unite au refuzat să blocheze prin veto rezoluţia, în ciuda acuzaţiilor lansate de Tel Aviv şi de republicanul Donald Trump.

Miniştrii israelieni au reacţionat faţă de adoptarea rezoluţiei, susţinând că reprezentanţii Statelor Unite au decis să abandoneze Israelul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.