Reprezentanţii Casei Albe au dovedit din nou confuzie şi o lipsă de comunicare gravă, după ce jurnaliştii Washington Post au relatat că preşedintele Donald Trump le-ar fi dezvăluit informaţii clasificate lui Lavrov şi Kişliak în timpul întâlnirii din Biroul Oval. Casa Albă a răspuns în schimb cu o declaraţie a secretarului de stat Rex Tillerson, care l-a apărat pe preşedintele Trump, dar consilierii nu aveau nicio idee despre această reacţie la Departamentul de Stat, relatează jurnaliştii CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit primelor informaţii, oficialii Departamentului de Stat nu aveau nicio idee despre publicarea unei declaraţii a lui Rex Tillerson şi au aflat doar după difuzarea informaţiei la CNN.

Reprezentanţii Departamentului de Stat au publicat abia 20 de minute mai târziu declaraţia de 44 de cuvinte a lui Tillerson, prin care acesta din urmă a încercat să submineze importanţa dezvăluirilor din Washington Post.

”O gamă largă de subiecte au fost discutate în timpul întâlnirii dintre preşedintele Trump şi ministrul de Externe Lavrov, inclusiv eforturile comune şi ameninţările legate de combaterea terorismului. S-a discutat natura acelor ameninţări specifice. dar nu şi sursele, metodele sau operaţiunile militare”, se arată în declaraţia lui Tillerson.

Oficialii Departamentului de Stat s-au arătat suprinşi că nici ei şi nici colegii lor nu ştiau despre publicarea declaraţiei lui Tillerson de către Casa Albă.

Washington Post a dezvăluit în cursul nopţii că preşedintele Donald Trump s-a lăudat cu informaţii clasificate în întâlnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, oferind acestora detalii care ar putea să expună sursa informaţiilor şi modul în care au fost colectate o serie de date despre ISIS.

Informaţiile dezvăluite de Trump în întâlnirea cu Lavrov şi Kisliak se referă la un complot al Statului Islamic.

Ameninţarea era legată de folosirea laptopurilor în avioane. Un aliat apropiat, care-şi păzeşte atent secretele, a furnizat această informaţie, considerată atât de sensibilă încât oficialii americani nu au împărtăşit-o larg în cadrul guvernului SUA.

Divulgarea ei de către Trump nu pare însă că a fost ilegală, întrucât preşedintele are puterea de a dezvălui aproape orice informaţie clasificată de la Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.