Căpitanul şi secundul petrolierului iranian Grace 1, imobilizat în urmă cu o săptămână în Gibraltar, au fost arestaţi joi de poliţia acestui teritoriu britanic, care-i suspectează de încălcarea sancţiunilor impuse Siriei, a anunţat poliţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste arestări intervin într-un context de tensiuni tot mai mari cu Teheranul, după ce Londra a acuzat nave iraniene că au încercat, miercuri seara, să blocheze un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz.

Cei doi bărbaţi - de naţionalitate indiană - erau audiaţi la sediul central al poliţiei acestui mic teritoriu britanic, situat în sudul extrem al Spaniei, a precizat poliţia într-un comunicat.

Potrivit unui purtător de cuvânt, ei nu au fost inclpaţi deocamdată.

Arestarea a avut loc joi, în urma unei ”percheziţii prelungite a navei, în cadrul căreia documente şi aparate electronice au fost confiscate şi examinate”, precizează poliţia în comunicat.

Nava, cu o lungime de 330 de metri şi o capacitate de două milioane de barili, Grace 1 a fost imobilizată la 4 iulie de către poliţie şi vama din Gibraltar, asistate de un detaşament din cadrul puşcaşilor regali marini britanici (Royal Marines).

Autorităţile din Gibraltar suspectează nava că a vrut să livreze petrol în Siria, încălcând sancţiuni europene impuse regimului lui Bashar al-Assad.

Ele au obţinut din partea justiţiei autorizaţia de a imobiliza nava pe o perioadă de 14 zile, până la 19 iulie. Această autorizaţie poate fi prelungită până la 90 de zile.

Iranul, care a denunţat un act de ”piraterie” în apele internaţionale, a afirmat că destinaţia acestui petrolier nu era Siria.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri regatul Unit, evocând ”consecinţe” în urma imobilizării Grace 1. Un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor revoluţiei a dat asigurări că Washingtonul şi Londra ”vor regreta amar” confiscarea acestui petrolier.

În acest context, Guvernul britanic a afirmat joi că nave iraniene au încercat miercuri seara ”să împiedice trecerea” unui petrolier britanic prin Strâmtoarea Ormuz, dar că au fost respinse de o fregată britanică.

Iranul a negat imediat orice confruntare cu vreo navă în ultima zi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.