Candidaţii invitaţi la a şasea dezbatere în alegerile primare democrate americane au făcut front comun împotriva lui Donald Trump, dar s-au înfruntat aprig în problema banilor în politică, iar în aceste discuţii aprinse unii dintre frondeuri au strălucit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să restaurăm integritatea preşedinţiei” după mandatul lui Donald Trump, a dat asigurări fostul vicepreşedinte Joe Biden, care conduce în cursa învestirii.

”Treaba mea este să explic de ce el nu merită să fie preşedintele Statelor Unite încă patru ani”, a declarat el joi, înconjurat de rivalii săi, selectaţi la această dezbatere, între care două femei.

Miliardarul republican a fost inculpat miercuri de Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, din cauză că a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru ca Kievul să anunţe anchete anticorupţie împotriva lui Joe Biden şi a fiului acestuia Hunter Biden, care a făcut parte din Consiliul de Administraţie al întreprinderii ucrainene în domeniul gazelor naturale Burisma.

Astfel, locatarul Casei Albe ar fi cerut unei ţări străine să se amestece în favoarea sa în campania electorală americană.

Trump este un ”mincinos patologic” care conduce ”Guvernul cel mai corupt din istoria modernă” americană, a atacat Bernie Sanders.

BUTTIGIEG ÎN VIZOR

Preşedintele american îşi cultivă  loialităţile prin lovituri de ”reduceri de impozite şi posturi de ambasadori”, a denunţat Elizabeth Warren.

”Vom învinge corupţia câştigând aceste alegeri”, a subliniat Amy Klobuchar.

Aceşti trei candidaţi fac parte din Senat, care urmează să-l judece în ianuarie pe Donald Trump de abuz de putere şi de obstrucţionarrea Congresului. Însă, susţinut de majoritatea republicană din Camera superioară, miliardarul ar urma să fie achitat.

”Indiferent de ceea ce se întîmplă în Senat, nouă ne revine să acţinăm” pentru a-l înfrânge pe miliardar la 3 noiembrie 2020, a declarat Pete Buttigieg, un tânăr primar în Indiana.

Singura voce clar discordantă, omul de afaceri de origine asiatică Andrew Yang a apreciat că ”trebuie să încetăm să fim obsedaţi de impeachment”.

Într-un comunicat, Donald Trump a ironizat ”o dezbatere monotonă şi pesimistă” care a arătat că ”niciunul dintre personajele sale nu are nicio şansă” să-l învingă.

Seara de joi a fost marcată de asemenea de discuţii aprinse, în principal îndreptate împotriva lui Pete Buttigieg. Clasat al patrulea în cursă, el rămâne o ameninţare la adresa adversarilor săi, pentru că este în frunte în sondaje în Iowa. Acest stat-cheie va dechide sezonul alegerilor primare şi va da tonul.

”Miliardari din beciuri cu vin nu ar trebui să-l aleagă pe viitorul preşedinte”, a denunţat Warren, referindu-se la o recentă colectare de fonduri a lui Buttigieg într-o cramă.

”Iată problema decernării unor teste de puritate pe care nu vom fi capabili în sine să o obţinem” recurgând în trecut la donatori bogaţi, i-a răspuns el, referindu-se  la averea lui Warren.

Bernie Sanders a notat ironic că Buttigieg are ”doar 39 de miliardari” între donatorii săi, în timp ce Joe Biden are 44.

BIDEN OFERĂ ASIGURĂRI

Sanders şi Warren vizează acelaşi teren progresist, printr-un program foarte de stânga, foarte popular în rândul tinerilor şi femeilor, dar care-i îngrozeşte pe alegătorii conservatori.

Amy Klobuchar (centru) a izronizat lipsa de experienţă la nivel naţional a lui Pete Buttigieg, în vârstă  de 37 de ani, tânărul primar al South Bend, primul candidat homosexual cu şanse reale în cursa la fotoliul de la Casa Albă.

Ea se află cu mult în urma primilor patru candidaţi, la fel ca miliardarul Tom Steyer sau Andrew Yang.

”Trebuie să profităm de orice ocazie pentru a prezenta o viziune nouă, pozitivă pentru ţară, o nouă cale prin care să-l batem (pe Donald Trump) în 2020, pentru că, nu vă înşelaţi, el se va afla pe buletinele de vot”, a avertizat tânărul antreprenor Andrew Yang.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a încercat să-şi asigure susţinătorii că este în formă.

Însă, evocându-şi neîndemânatic îndelungata luptă personală cu bâlbâitul, el a fost ironizat pe reţele de socializare, mai ales de către fosta purtătoare de cuvânt a Casei Albe Sarah Sanders, care a fost nevoită ca până la urmă să-şi suprime tweetul.

Iar Joe Biden a refuzat să se angajeze să exercite un al doilea mandat. El va avea tunci vârsta de 82 de ani, în cazul în care va fi ales în 2020.

”N-am fost ales încă în primul mandat”, a spus el.

Dezbaterea a avut loc în umbra miliardarului Michael Bloomberg (centru), creditat cu 5,1% în sondaje. El se concentrează asupra unui număr de 15 state care votează la începutul lui martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.