Premierul Canadei, Justin Trudeau, a exprimat, sâmbătă, sprijinul ţării sale pentru decizia SUA „de a doborî balonul de supraveghere la mare altitudine al Chinei, care a încălcat spaţiul aerian american şi canadian şi dreptul internaţional”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Canada sprijină această acţiune. Împreună şi cu @NORADCommand, vom continua să ne protejăm şi să ne apărăm”, a spus Justin Trudeau pe Twitter.

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a declarat că ea şi Justin Trudeau au fost „informaţi despre operaţiunea de astăzi de către Consilierul pentru Securitate Naţională şi Informaţii şi Şeful statului major al apărării".

Canada „a lucrat îndeaproape cu omologii săi americani la această decizie şi sprijină pe deplin măsurile luate”, a adăugat ea, „mulţumind Statelor Unite pentru colaborarea strânsă”.

„Organizaţia binaţională a Comandamentului de Apărare Aerospaţială din America de Nord (NORAD) a efectuat urmărirea şi analiza traiectoriei şi acţiunilor balonului de supraveghere la mare altitudine”, a mai indicat ministrul.

Balonul survolase Canada înainte de a intra în spaţiul aerian al Statelor Unite.

Potrivit oficialilor Pentagonului, balonul a intrat mai întâi în spaţiul aerian al SUA pe 28 ianuarie deasupra statului Alaska, înainte de a intra în Canada pe 30 ianuarie şi apoi a reintrat în spaţiul aerian.american la nivelul statului Idaho, în nord-vestul Statelor Unite, pe 31 ianuarie.

În momentul doborârii, balonul se afla la aproximativ 18 kilometri deasupra nivelului mării şi la 11 kilometri de coastă, potrivit oficialilor Pentagonului.

Balonul a fost doborât de un avion de luptă F-22 „deasupra apei în largul coastei Carolinei de Sud, în spaţiul aerian al SUA”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.