Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, refuză să demisioneze pe fondul unui scandal de corupţie, declarând că el şi staff-ul său au acţionat corect şi că cetăţenii canadieni îşi vor spune cuvântul în această privinţă la alegerile federale din octombrie, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile lui Trudeau vin după ce fostul ministru al Justiţiei din Canada, Jody Wilson-Raybould, a declarat că oficiali importanţi, apropiaţi ai premierului, au pus presiune pe ea pentru a renunţa la a investiga o companie de inginerie acuzată de mită.

Wilson-Raybould a oferit declaraţii în acest sens pentru comitetul de justiţie miercuri, afirmând că presiunea pusă asupra ei a inclus şi „ameninţări voalate” dacă nu se va conforma.

„Am fost ţinta unor eforturi consistente şi susţinute ale mai multor oameni din guvern de a se implica politic în rolul meu de procuror general al Canadei într-un mod nepotrivit”, a afirmat ea.

Apariţia lui Wilson-Raybould în faţa comitetului reprezintă primele sale comentarii publice despre acest scandal, care a devenit cea mai mare criză a administraţiei Trudeau.

La începutul lui februarie, ziarul Globe and Mail a informat că mai mulţi consilieri apropiaţi ai premierului au încercat să o convingă pe Wilson-Raybould să renunţe la planurile de a pune sub acuzare compania de inginerie SNC Lavalin, care era acuzată de fraudă şi mită. În schimb, ei i-au cerut să ajungă la un acord cu firma, care ar fi urmat să plătească doar o amendă.

Wilson-Raybould a făcut referire şi la o întâlnire cu Trudeau, în care prim-ministrul a afirmat că este îngrijorat de problema locurilor de muncă oferite de SNC Lavalin în provincia Quebec şi i-a cerut „să ajute” în acest caz.

„Te implici politic în rolul meu de procuror general? Nu te-aş sfătui să faci asta”, îşi aminteşte ea că a răspuns.

„Nu, nu, nu, trebuie doar să găsim o soluţie”, ar fi afirmat Trudeau.

Miercuri noapte, Trudeau a declarat că au fost „câteva săptămâni dificile” din cauza neînţelegerilor din partidul său dar a respins cererile opoziţiei de a demisiona. El a afirmat că nu este de acord cu Wilson-Raybould, declarând că decizia de a evita punerea sub acuzare a SNC Lavalin a fost doar a ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.