Guvernul canadian a refuzat să-l autorizeze pe fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont să intre în Canada, unde a fost invitat de către o organizaţie separatistă din Quebec, a anunţat avocatul canadian care-l reprezintă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul preşedinte separatist catalan şi-a amânat deja în primăvară această vizită, la invitaţia Société Saint-Jean Baptiste de Montréal (SSJB), după ce nu a obţinut autorizaţia de călătorie electronică (AVE), indispensabilă intrăriiîn Canada.

”Azi a căzut toporul. Agentul (imigraţiei) a ajuns la concluzia că, având în vedere acuzaţiile la adresa domnului Puigdemont în Spania, el are motive să creadă că domnului i s-ar putea interzice intrarea pe teritoriul Canadei. Iar pe această bază, el a refuzat să emită AVE”, a declarat pentru AFP avocatul său canadian Stéphane Handfield.

AVE le este necesară străinilor care sunt exceptaţi de la obligaţia obţinerii vizei, care se duc în Canada pe cale aeriană.

Cererea unei AVE se face online, iar soluţionarea, în majoritatea cazurilor, este asigurată ”în câteva minute”, precizează pe site Ministerul canadian al Imigraţiei.

Contactat de AFP, Ministerul canadian al imigraţiei nu a comentat imediat această cerere, prezentată la 3 mai, potrivit avocatului.

Exilat în Belgia de la secesiunea eşuată a Cataloniei în 2017, Puigdemont este vizat de un mandat internaţional de arestare emis de Guvernul spaniol cu privire la ”revoltă şi deturnare de fonduri publice”.

Avocaţii lui Puigdemont au contestat marţi, în Belgia, o cerere de extrădare a Madridului, iar audierea a fost stabilită la 16 decembrie.

În Canada, avocatul liderului catalan intenţionează să prezinte, în ”zilele următoare”, o cerere la Curtea Federală a Canadei în vederea contestării deciziei Ottawei.

În cazul în care această cerere este acceptată, oo audiere pe fond ”probabil” ar putea să aibă loc ”în primăvara lui 2020”, potrivit lui Handfield.

Premierul Québecului François Legault s-a declarat ”perplex” faţă de decizia Guvernului federal canadian.

”Aş vrea ca Guvernul Canadei să ne explice de ce a refuzat să emită această viză”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Québec.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.