Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat duminică, într-un interviu, că guvernul său liberal caută o cale de a ieşi din acordul privind vânzarea de armament Arabiei Saudite, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile reprezintă o schimbare de atitudine din partea lui Trudeau, care a declarat anterior că ar exista penalităţi uriaşe pentru renunţarea la acordul în valoare de 13 miliarde de dolari, care trimite vehicule de război în regatul saudit.

Luna trecută, Trudeau a afirmat că ţara sa ar putea îngheţa permisele relevante de exporturi dacă ajunge la concluzia că armele sunt folosite în scopuri nepotrivite.

„Ne uităm la permisele de export pentru a încerca să vedem dacă există o cale pentru a nu mai exporta aceste vehicule în Arabia Saudită”, a declarat Trudeau pentru CTV, fără să ofere mai multe detalii.

Oponenţii politici, făcând referire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi şi la implicarea Arabiei Saudite în războiul din Yemen care a dus la moartea a peste 10.000 de persoane, îi cer lui Trudeau să încheie acordul, care a fost negociat de guvernul conservator anterior.

Relaţiile dintre Ottawa şi Riad sunt tensionate în urma unei dispute privind drepturile omului din cursul acestui an. Ottawa susţine că se consultă cu aliaţii în privinţa unor potenţiale măsuri după asasinarea lui Khashoggi.

„Asasinarea unui jurnalist este absolut inacceptabilă şi de aceea Canada a cerut răspunsuri de la bun început şi soluţii”, a afirmat Trudeau.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.