Ministrul canadian al Apărării Anita Anand a anunţat, luni, modernizarea apărării antiaeriene şi antirachetă a ţării în Arctica, în colaborare cu Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ministrului canadian al Apărării, Anita Anand, noile măsuri sunt justificate de ameninţările militare tot mai mari din partea Rusiei şi de apariţia noilor tehnologii inamice, precum rachetele hipersonice.

La o conferinţă de presă la cea mai mare bază aeriană a Canadei din oraşul Trenton din Ontario, Anand a declarat că un buget de 4,9 miliarde de dolari canadieni (3,6 miliarde de euro) va fi deblocat pe parcursul a şase ani.

Fondurile vor fi cheltuite pentru instalarea de radare la sol şi prin satelit, capabile să detecteze bombardierele sau rachetele care sosesc ”la orizont”, precum şi reţele de senzori cu ”capacităţi clasificate” menite să monitorizeze evenimentele aeriene şi navele din Arctica până pe continent.

Programul face parte din iniţiativa de modernizare a Comandamentul de apărare aerospaţială din America de Nord (Norad) şi sistemele sale de avertizare timpurie, o modernizare pe care invazia Rusiei în Ucraina a accelerat-o.

Aceste sisteme vor înlocui vechiul sistem de avertizare nordic din timpul Războiului Rece şi ale cărui 50 de staţii radar cu rază scurtă şi lungă de acţiune din Alaska nu mai sunt capabile să detecteze rachete moderne.

”Pe măsură ce regimurile autocratice ameninţă ordinea internaţională bazată pe statul de drept care ne-a protejat zeci de ani şi pe măsură ce concurenţii noştri dezvoltă noi tehnologii, cum ar fi arme hipersonice şi rachete de croazieră, există o nevoie urgentă de a moderniza capacităţile canadiene ale NORAD”, a afirmat Anita Anand.

Investiţiile reprezintă ”cea mai semnificativă modernizare din aproape patru decenii”, a subliniat ea.

De asemenea, Statele Unite au stabilit deja un nou buget pentru apărarea continentală.

Guvernul canadian a anunţat, în martie, intenţia de a cumpăra 88 de avioane de luptă americane de tp F-35 pentru a înlocui flota cea veche. Rolul lor principal va fi de a patrula în nordul îndepărtat al Canadei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.