Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care candidează pentru un nou mandat de preşedinte într-un scrutin cu emoţii pentru el, a acuzat duminică opoziţia că este "pro-LGBT", la un miting din Istanbul, în timp ce primarul acestui oraş, Ekrem Imamoglu, membru al principalului partid de opoziţie, a fost atacat cu pietre în timpul unei adunări electorale în oraşul Erzurum, din estul ţării, un bastion al partidului lui Erdogan, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recep Erdogan şi-a intensificat retorica împotriva adversarilor săi cu o săptămână înainte de alegerile din 14 mai, care se anunţă a fi foarte strânse. Turcia urmează să organizeze alegeri prezidenţiale şi parlamentare la 14 mai, iar sondajele de opinie arată că Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare electorală din cele două decenii de când se află la putere.

La mitingul său din Istanbul, preşedintele a făcut apel la baza sa electorală musulmană conservatoare. "Partidul AK şi alte partide din alianţa noastră nu vor fi niciodată pro-LGBT, pentru că familia este sacră pentru noi. Îi vom îngropa pe cei pro-LGBT în urnele de vot", a spus el mulţimii, în condiţiile în care Erdogan şi-a înăsprit retorica împotriva comunităţii LGBT în ultimii ani, etichetându-i frecvent pe membrii acesteia drept "devianţi".

Duminică, el l-a atacat, de asemenea, pe principalul său rival în alegeri, Kemal Kilicdaroglu, care conduce principala alianţă de opoziţie. "Poporul meu nu va permite ca beţivii şi alcoolicii să treacă în faţă", a mai spus Erdogan. "Domnule Kemal, poţi să bei butoaie întregi, nimic nu te poate vindeca", a mai spus el, adesându-i-se rivalului.

Erdogan l-a acuzat, de asemenea, pe Kilicdaroglu că primeşte sprijin din partea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, care duce o insurecţie împotriva Ankarei din anii 1980, în care au fost ucise peste 40.000 de persoane. PKK este considerat grup terorist de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

"Naţiunea mea va da răspunsul necesar pe 14 mai. Nu îi vom permite lui Kilicdaroglu, care este mână în mână cu teroriştii, să ne divizeze patria", a declarat Erdogan.

Opoziţia a denunţat afirmaţiile lui Erdogan care îi leagă de terorişti ca fiind o retorică de campanie periculoasă, de natură să divizeze ţara.

Pe de altă parte, protestatarii au aruncat cu pietre în primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, membru al principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), în timpul unui miting electoral în oraşul Erzurum, din estul ţării, un bastion al lui Erdogan.

La evenimentul de la Erzurum, primarul din Istanbul, Imamoglu, care ar urma să devină vicepreşedinte dacă Kilicdaroglu va câştiga alegerile, s-a adresat susţinătorilor săi de pe acoperişul unui autobuz descoperit, moment în care unele persoane din public au început să arunce cu pietre în el şi în susţinătorii săi din mulţime, după cum arată înregistrările video. Imamoglu şi-a întrerupt discursul şi a coborât în autobuz. "Plecăm pentru siguranţa voastră", le-a spus Imamoglu susţinătorilor săi, adăugând că va depune o plângere penală împotriva guvernatorului din Erzurum şi a şefului poliţiei pentru că au permis violenţele.

Imaginile de pe reţelele sociale au arătat cel puţin trei persoane rănite la faţă.

"Guvernatorul din Erzurum m-a sunat şi mi-a spus că şapte persoane au fost rănite. Am vorbit cu nouă persoane rănite în acest moment", a declarat ulterior, într-un tweet, primarul Istanbulului.

La alegerile prezidenţiale din 2018, Erdogan a obţinut 72% din voturi în Erzurum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.