Un filmuleţ şocant care circulă în mediul oline arată cel puţin 10 cadavre care sunt lăsate să se descompună în faţa unuia dintre cele mai importante spitale din Papua Noua Guinee, pentru că la morgă nu mai este loc de depozitare. Morţii neridicaţi de aparţinători sunt depozitaţi într-o magazie fără aer condiţionat, în ciuda căldurii tropicale, şi vor trebui îngropaţi într-o groapă comună, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un filmuleţ de trei minute arată 11 cadavre aflate pe paturi supraetajate şi pe targă în interiorul a ceea ce pare a fi o magazie improvizată ca morgă. Clădirea nu are aer condiţionat, iar ferestrele şi uşile sunt deschise. Cadavrele sunt lăsate acolo pentru ca familiile să le ridice sau până când se eliberează un spaţiu la morgă. Videoclipul şocant, postat pe o pagină populară de Facebook, a fost filmat de un bărbat neidentificat în perioada dintre Crăciun şi ajunul Anului Nou şi evidenţiază presiunile asupra sistemului de sănătate al ţării, care are nevoie de o reformă urgentă.

Cel care filmează explică în limba pidgin cât timp au fost lăsate cadavrele afară: "Unele dintre aceste cadavre de aici au fost lăsate afară de patru sau cinci zile, este acum perioada Crăciunului şi a Anului Nou, nu au ajuns de curând, unele dintre ele s-au descompus", spune el.

Trupurile se deteriorează rapid şi din cauza vremii tropicale. În timp ce bărbatul filmează, un cadavru este cărat de aparţinători.

Ca răspuns la înregistrarea video, spitalul general din Port Moresby a precizat într-o declaraţie că morga nu mai poate prelua cadavre, fiind extrem de aglomerată, în mare parte din cauza rudelor care nu au ridicat cadavrele în timp util. Spitalul a precizat că săptămâna viitoare va avea loc o înmormântare în masă şi că există 20 de cadavre care aşteaptă să ajungă la morgă. Spitalul a mai spus că guvernul va încerca să rezolve problema în 2023.

Dr. Kone Sobi, directorul pentru servicii medicale al spitalului general din Port Moresby, a declarat că unele cadavre nu au fost ridicate deoarece rudele nu şi-au putut permite cheltuielile pentru serviciile niciuneia dintre casele funerare private din oraş. 

Ultima dată, spitalul a efectuat o înmormântare în masă a cadavrelor nerevendicate în 2021. Şi atunci morga era plină.

Construită în urmă cu 30 de ani, morga a fost iniţial proiectată pentru o capacitate de 120 de cadavre, dar acum sunt depozitate acolo aproximativ 200. În afara morgii principale există trei frigidere container suplimentare, cu o capacitate de 62 de cadavre.

Unitatea primeşte până la 20 de cadavre pe zi, numărul acestora crescând în timpul pandemiei Covid-19.

Numeroşi locuitori îngroziţi din Port Moresby au cerut măsuri din partea celor mai înalte autorităţi ale ţării.

Viceguvernatorul din Port Moresby, Dadi Toka Jnr, a recunoscut că spitalul public are nevoie de o nouă instalaţie mortuară. "Dimensiunea oraşului a crescut, aşa că următorul pas aici, mergând mai departe, este să vedem cum putem extinde morga. Discuţiile au loc chiar în acest moment, analizăm opţiunile, au fost prezentate câteva proiecte, aşa că anunţurile vor fi făcute în timp util", a promis oficialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.