Preşedintele bulgar Rumen Radev a anunţat, luni, organizarea de noi alegeri pe 2 octombrie, al patrulea scrutin într-un an şi jumătate, după căderea Guvernului reformist al lui Kiril Petkov la sfârşitul lunii iunie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rumen Radev a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului începând cu 2 august şi de fixare a datei pentru noul scrutin, potrivit unui comunicat. El a numit, de asemenea, un guvern interimar, care va fi condus de consilierul său pentru demografie şi politică socială, Galab Donev.

Kiril Petkov, care a reuşit în decembrie, la finalul celor trei alegeri legislative ale anului, să formeze o coaliţie eteroclită, a pierdut sprijinul unuia dintre partide înainte de a fi răsturnat printr-o moţiune de cenzură după doar şase luni.

De atunci, niciun partid nu a reuşit să adune o majoritate suficientă pentru a guverna, motiv pentru care organizarea de noi alegeri este necesară.

Premierul liberal, care a absolvit Universitatea Harvard şi a fost ales să lupte împotriva corupţiei în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a fost prins în războiul din Ucraina. Conflictul a accentuat tensiunile interne în această ţară cu o tradiţie rusofilă, de la furnizarea de ajutor militar până la întreruperea furnizării de gaze de către Moscova.

Bulgaria este afectată din vara lui 2020 de instabilitatea declanşată de demonstraţiile masive împotriva premierului conservator Boiko Borissov, aflat pe atunci la putere aproape permanent din 2009.

Analiştii prevăd un nou Parlament la fel de fragmentat, cu nu mai puţin de şapte partide care să conteste cele 240 de locuri, potrivit a trei sondaje recente. Criza politică probabil că va agrava problemele economice ale ţării, care se confruntă cu o inflaţie galopantă şi îngrijorări legate de aprovizionarea cu energie în cursul iernii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.