Israelul, care a ucis şapte lucrători umanitari ai organizaţiei americane World Central Kitchen în Fâşia Gaza, i-a ţintit în mod ”sistematic, maşină cu maşină”, acuză celebrul bucătar-şef Jose Andres, fondatorul WCK, într-un interviu acordat Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

World Central Kitchen avea o comunicare clară cu armata israeliană, care cunoaştera deplasările lucrătorilor acesteia, declară el în acest interviu video.

”Acesta nu a fost un ghinion, ups, am aruncat o bombă unde nu trebuie”, declară el.

”Era vorba despre 1,5 până la 1,8 kilometri, un convoi umanitar foarte definit, care avea însemne deasupra, pe capotă, un logo foarte colorat, de care suntem, evident, foarte mândri”, continuă el.

Este ”foarte clar cine suntem şi ce facem”, subliniază el.

El subliniază că armata israeliană ştia unde se afla convoiul.

El cere o ca incidentul să fie anchetat de către Guvernul american şi de către ţările de origine ale fiecărui lucrător umanitar ucis.

”Ei ne ţinteau într-o zonă fără conflict, într-o zonă controlată de armata israeliană. Ştiau că echipele noastre circulau pe acel drum cu trei maşini”, denunţă el.

Lucrătorii umanitari au fost ucişi după ce au supervizat descărcarea a 100 de tone de mâncare aduse în Fâşia Gaza pe mare.

Armata israeliană şi-a exprimat ”tristeţea profundă” faţă de incident, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a evocat un atac neintenţionat.

Andres declară că acest convoi a fost atacat de cel puţin trei ori.

El respinge versiunile Israeelului şi Statelor Unite potrivit cărora a fost vorba despre un atac neintenţionat.

Întrebat dacă acceptă această versiune, el a răspuns că ”de la bun început aş spune categoric nu”.

”Chiar dacă nu ne-am coordona cu (armata israeliană), nicio ţară democratică şi nicio armată nu poate ţinti civili şi lucrători umanitari”, subliniază el.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, întrebat cum comentează acuzaţiile lui Andres, l-a citat pe şeful Statului Major israelian Herzi Halevi care a catalogat incidentul drept o greşelă gravă.

Atacul ”nu a fost comis cu intenţia de a le face rău lucrătorilor de la WCK”, a declarat el.

Andres declară că urma să se afle personal, împreună cu echipa sa, dar nu a putut ajunge înapoi în Fâşia Gaza la timp.

Statele Unite este necesar să facă mai mult pentru a opri Războiul din Fâşia Gaza, cere Andres, care a discutat marţi cu preşedintele american Joe Biden.

”Statele Unite trebuie să facă mai mult să-i spună premierului Netanyahu că acest război trebuie să se termine acum”, declară el.

El pune în discuţie măsuri ale administraţiei Biden în vderea furnizării de ajutor în Fâşia Gaza în timp ce aceasta înarmează Israelul.

”Este foarte greu de înţeles... Armata îşi trimite Marina şi armata să facă muncă umanitară, dar în acelaşi timp armamentul furnizat de America omoară civili”, denunţă el.

Bucătarul-şef întreabă apăsat cum poate purta Netanyahu un război cu scopul de a salva ostatici, ”în timp ce aceştia (ostaticii) pot muri sub dărâmături din cauza armamentului” pe care israelienii îl folosesc împotriva plaestinienilor.

MAŞINĂ CU MAŞINĂ

Andres declară că organizaţia sa examinează în continuare siguranţa situaţiei în Fâşia Gaza şi intenţionează să-şi reia livrările.

Cetăţeni australieni, britanici şi americani se află între cei şapte lucrători umanitari WCK ucişi în timp ce plecau de la un depozit din Deir al-Balah.

Cel puţin 196 de lucrători umanitari au fost ucişi în Fâşia Gaza începând din octombrie, potrivit ONU, iar Hamas a acuzat Israelul de atacarea ţintită a instalaţiilor de distribuire a ajutoarelor.

Andres spune că a aflat despre atac după ce organizaţia a pierdut contactul cu echipa din Fâşia Gaza şi că şi-a dat seama de ceea ce s-a întâmplat abia după ce a văzut cadavrele în imagini.

El declară că după ce armata israeliană a atacat primul vehicul blindat, echipa l-a evacuat şi s-a mutat în al doilea vehicul, atacat după aceea, şi că s-a mutat apoi în al treilea vehicul.

Lucrătorii umanitari au încercat să comunice şi să spună cine sunt, declară el, subliniind că armata israeliană ştia că aceştia se aflau în zona pe care aceasta o controlează.

Al treilea vehicul a fost lovit ”şi am văzut consecinţele acestui lucru”.

World Central Kitchen a început, în martie, să trimită mâncare oamenilor înfometaţi din nordul Fâşiei Gaza, printr-un culoar maritim, din Cipru, în cooperare cu organizaţia umanitară spaniolă Open Arms.

WCK se coordona strâns cu armata israeliană, ţări arabe şi alţii, a declarat anterior Andres.

Joe Biden s-a declarat ”indignat şi cu inima frântă” de aceste morţi.

Însă Statele Unite susţin versiunea Israelului potrivit căreia atacurile nu au fost intenţionate.

World Central Kitchen, înfiinţată în 2010 de Andres, în vârstă de 54 de ani, a încercat să evite birocraţia în lume pentru a trimite ajutor în zone afectate de catastrofe, inclusiv în Ucraina, după invazia Rusiei.

Războiul din Fâşia Gaza a început în urma unui atac al Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morţi, potrivit Israelului.

De atunci, mare parte a enclavei dens populate a fost devastată, iar o majoritate a celor 2,3 milioane de locuitori a fost deplasată.

Peste 32.000 de palestinieni au fost ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Andres condamnă întregul război.

”Pare să fie un război împotriva umanităţii însăşi. Şi nu poţi să câştigi acest război. pentru că umanitatea va învinge întotdeauna până la urmă”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.