Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că a încheiat un contract cu societatea farmaceutică americană Novavax în vederea achiziţionării anticipate a 200 de milioane de doze de vaccin anticovid, după ce acesta va fi aprobat de către Agenţia Euroepană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noul nostru acord cu Novavax ne lărgeşte portofoliul de vaccinuri şi adaugă alt vaccin pe bază de proteine, o platformă care se adevereşte promiţătoare în testele clinice”, anunţă într-un comunicat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides.

În cadrul contractului cu Novavax, statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor putea să cunpere până la 100 de milioane de doze de vaccin anticovid Novavax şi au opţiuna să cumpere alte 100 de milioane de doze suplimentare în anii 2021, 2022 şi 2023, după ce acesta va fi examinat şi aprobat de către EMA ca sigur şi eficient.

Statele membre UE vor putea, de asemenea, să doneze vaccinuri unor ţări sărace sau să le trimită altor ţări europene.

”În contextul în care variante noi  se răspândesc în Europa şi în întreaga lume, acest contract nou semnat cu o întreprindere care-şi testează deja cu succes vaccinul împotriva acestor variante, constituie o protecţie suplimentară a populaţiei noastre”, subliniază preşedinta CE Ursula von der Leyen.

”El ne consolidează vastul portofoliu de vaccinuri, în interesul euopenilor şi partenerilor noştri din întreaga lume”, a adăugat ea.

Comisia - care negociază în numele Celor 27 - a încheiat astfel al şaptelea contract de acest fel.

UE a încheiat contracte cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica (Johnson&Johnson), BioNtech-Pfizer, CureVac şi Moderna, şi se află în negocieri cu laboratorul francezo-austriac Valneva.

UE şi-a vaccinat 50% din populaţie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, cu vaccinurile BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, singurele aprobate până în prezent de către EMA.

Un nou contract a fost încheiat, la începutul lui mai, cu BioNTech-Pfizer, în vederea achiziţionării a 1,8 miliarde de doze suplimentare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.