Marea Britanie a anunţat că a luat parte la raidurile coaliţiei internaţionale din noaptea de sâmbătă spre duminică, care au lovit din greşeală poziţiile forţelor guvernamentale siriene din apropiere de Deir ez-Zur, lăsând în urmă peste 60 de militari sirieni morţi. Raidurile aeriene au dus la escaladarea tensiunilor de pe teritoriul sirian şi la convocarea de urgenţă a unei şedinţe a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putem să confirmăm că am participat la ultimele raiduri aeriene ale coaliţiei de pe teritoriul sirian şi cooperăm la investigaţia incidentului. Marea Britanie nu ar lovi în mod intenţionat unităţiile militare siriene”, se arată într-un comunicat al ministerului Apărării.

Atât militarii australieni, cât şi cei danezi au recunoscut că au luat parte alături de avioanele coaliţiei internaţionale la raidurile aeriene controversate şi au transmis condoleanţe familiilor soldaţilor sirieni decedaţi.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Moscova a lansat duminică noi acuzaţii la adresa Washingtonului, susţinând că raidurile aeriene ale coaliţiei internaţional ameninţă să pună capăt armistiţiului implementat la începutul săptămânii.

Disputa diplomatică a escaladat în ultima zi a armistiţiului sirian temporar, marcată de înmulţirea ostilităţilor după o săptămână de relativă linişte, în timp ce bombardierele guvernamentale au reluat raidurile asupra metropolei asediate Alep.

Ministerul Apărării din Rusia a susţinut că bombardierele americane au ucis peste 60 de soldaţi ai forţelor guvernamentale siriene în patru raiduri aeriene, la care au participat două avioane F-16 şi două modele A-10.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat că cel puţin 90 de militari sirieini şi-au pierdut viaţa în raidul aerian.

De asemenea, ministerul de Externe al Rusiei a susţinut că poziţia diplomaţilor americani faţă de incident este ”neconstructivă şi departe de adevăr”.

”Acţiunile piloţilor coaliţiei internaţionale - dacă aceste acţiuni nu au fost luate la ordinul Washingtonului - sunt la graniţa dintre neglijenţă criminală şi complictate cu teroriştii Statului Islamic. Cerem în mod vehement Washingtonului să exerciteze presiunea necesară pe grupările armate ilegale susţinute de către americani în vederea implementării necondiţionate a armistiţiului. Altfel, va fi ameninţată implementarea întregului pachet de termeni negociaţi de Statele Unite şi Rusia la Geneva”.

Washingtonul a prezicat că au fost sistate imediat raidurile aeriene asupra presupuselor poziţii ale jihadiştilor Statului Islamic, care s-au dovedit a fi poziţii militare ale forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, după ce Moscova a anunţat că vehicule militare siriene au fost lovite de proiectile în apropiere de Deir ez-Zur.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit de urgenţă sâmbătă noaptea la solicitarea diplomaţilor ruşi, care au acuzat coaliţia internaţională că pune în pericol armistiţiul sirian.

”Rusia trebuie să oprească ţinerea scorului într-un mod penibil şi să renunţe la această poziţie superioară şi la toate cascadoriile pentru a se concentra asupra a ceea ce contează cu adevărat, adică implementarea cu bună-credinţă a termenilor negociaţi împreună”, a declarat ambasadoarea americană pe lângă Naţiunile Unite, Samantha Power.

De asemenea, aceasta a precizat că raidurile aeriene sunt investigate de către partea americană pentru a determina ”dacă au lovit cu adevărat poziţiile personalului militar sirian, deşi asta nu a fost intenţia noastră şi regretăm pierderea de vieţi omeneşti”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.