Brazilia a anunţat că îşi trimite armata pentru a menţine ordinea la graniţa cu Venezuela iar Peru a declarat stare de urgenţă, după ce mii de venezueleni şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Brazilia, preşedintele Michel Temer a semnat un decret prin care este trimisă armata în statul de graniţă Roraima. El a declarat că decizia are ca scop menţinerea ordinii şi siguranţa migranţilor. Mai devreme luna aceasta, mai mulţi brazilieni au atacat migranţii venezueleni dintr-un oraş de graniţă.

De cealaltă parte, în Peru, a fost declarată stare de urgenţă pentru 60 de zile, autorităţile făcând referire la „un pericol iminent” pentru sănătate şi igienă. Decretul nu oferă mai multe detalii dar autorităţile s-au arătat îngrijorate anterior privind răspândirea bolilor cum ar fi pojarul sau malaria de la imigranţi.

ONU a avertizat că situaţia va ajunge către „un moment de criză” comparabil cu criza refugiaţilor din Europa.

Temer a dat vina pe guvernul socialist al preşedintelui Nicolas Maduro pentru criza migranţilor.

„Problema Venezuelei nu mai este una de politică internă. Este o ameninţare la armonia întregului continent”, a declarat el.

Oficiali importanţi privind imigraţia din Peru, Columbia şi Brazilia s-au întâlnit în capitala Columbiei, Bogota, pentru a discuta despre felul în care s-ar putea gestiona situaţia.

În Columbia, trăiesc în prezent aproape un milion de venezueleni iar peste 400.000 locuiesc în Peru, au comunicat cele două ţări după întâlnirea de marţi. Doar 178.000 dintre cei din Peru locuiesc legal.

Columbia şi Peru au anunţat că vor coopera şi vor distribui informaţiile despre migranţi într-o bază de date comună.

Maduro a avertizat migranţii că vor da peste condiţii grele în străinătate şi i-a invitat să se întoarcă acasă. Marţi, Venezuela a anunţat că a repatriat 89 de cetăţeni care migraseră în Peru, dar s-au întors după ce au fost victimele unui „tratament crud”.

„Au ascultat apelurile din afară... şi tot ce au găsit în Lima a fost rasism şi persecuţie”, a declarat Maduro.

Miniştrii de Externe din Ecudaor, Columbia şi posibil Peru şi Brazilia se vor întâlni în Ecuador săptămâna viitoare pentru a discuta despre migranţii din Venezuela, conform lui Christian Kruger, şeful agenţiei de migraţie a Columbiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.