Preşedintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, l-a demis pe şeful forţelor armate, la două săptămâni după revoltele din capitala Brasilia, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Julio Cesar de Arruda ocupa această funcţie abia din 30 decembrie - chiar înainte ca mandatul fostului preşedinte Jair Bolsonaro să se încheie.

Preşedintele Lula a spus că suspectează că membrii forţelor armate s-au înţeles cu protestatari şi a demis zeci de ofiţeri militari în ultimele zile.

Mii de susţinători ai lui Bolsonaro au luat cu asalt clădirile guvernamentale din Brasília pe 8 ianuarie. Mai mulţi ofiţeri de poliţie au fost răniţi în urma violenţei, iar palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă au fost vandalizate după ce manifestanţii au intrat cu forţa. Aproximativ 2.000 de persoane au fost reţinute în ziua respectivă, a raportat poliţia federală din Brazilia, iar aproape 1.200 se află încă în arest.

Curtea Supremă investighează ce s-a întâmplat şi îl include pe Jair Bolsonaro în anchetă. Procurorii au spus că fostul lider de extremă-dreapta ar fi putut incita la revoltă după ce a postat un videoclip care punea sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

El a negat orice implicare sau responsabilitate pentru revoltă.

Generalul Arruda este înlocuit de un comandant militar apropiat preşedintelui - generalul Tomás Ribeiro Paiva. El a ţinut un discurs la începutul acestei săptămâni, îndemnând soldaţii să accepte rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Acuzaţiile nefondate de fraudă în alegerile din octombrie au fost o motivaţie pentru mulţi susţinători ai lui Bolsonaro implicaţi în asalt. Mulţi au fost, de asemenea, furioşi că preşedintele Lula, care a fost găsit vinovat de corupţie în 2017 şi a petrecut timp în închisoare înainte ca toate condamnările sale să fie anulate, a revenit la putere.

Vineri, ministrul brazilian al Apărării, José Múcio, a declarat că este timpul să se treacă mai departe şi să se concentreze asupra viitorului ţării - adăugând că armata, ca instituţie, nu a fost implicată în revoltă.

Între timp, Jair Bolsonaro rămâne în Florida, unde se află de când a refuzat să participe la ceremonia de învestire a preşedintelui Lula.

Săptămâna trecută, fostul ministru al justiţiei şi un aliat cheie al lui Bolsonaro, Anderson Torres, a fost arestat după ce a fost acuzat că a „sabotat” eforturile poliţiei de a proteja instituţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.