Aproximativ 50 de ţări - cu Brazilia în frunte - au lansat miercuri semnarea unui tratat care interzice arma atomică, un document simbolic în contextul în care marile puteri nucleare boicotează acest text, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tratatul, elaborat în câteva luni, a fost adoptat în iulie de 122 de ţări.

El va intra în vigoare imediat ce va fi ratificat de 50 de ţări.

Preşedintele brazilian Michel Temer a fost primul care a semnat acest text, ce urmează să fie semnat de alte 50 de ţări.

Niciuna dintre cele nouă puteri nucleare - Statele Unite, Rusia, China, India, Pakistanul, Israelul, Regatul Unit şi Coreea de Nord - nu a prevăzut să i se ralieze.

Statele membre NATO au păstrat de asemenea distanţa, dar şi Japonia - singura ţară care a fost ţinta, în 1945, a două atacuri cu arma nucleară.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie - membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU - au criticat în mai multe rânduri această iniţiativă, în ultimele luni, citând criza nord-coreeană ca exemplu al unui context de securitate care face arma atomică ”indispensabilă”.

”Nu doresc familiei mele nimic altceva mai mult decât o lume fără arma nucleară, însă trebuie să fim realişti (...). Cine poate să creadă că Coreea de Nord va accepta o interzicere a armelor nucleare?”, declara în martie ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.