Autorităţile din Rio de Janeiro au confirmat 94 de decese în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren produse de ploile torenţiale care au lovit oraşul Petropolis, comform euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Rubens Bomtempo, primarul oraşului situat într-o zonă montană, nici măcar nu a oferit o estimare a numărului de persoane dispărute, eforturile de recuperare fiind încă în desfăşurare.
„Nu ştim încă întreaga dimensiune a acestei tragedii”, a declarat Bomtempo în cadrul unei conferinţe de presă miercuri. „A fost o zi grea, o zi dificilă.”
Procuratura din Rio de Janeiro a declarat, miercuri, că 35 de persoane nu au fost încă localizate.
Imaginile postate pe reţelele sociale au arătat şuvoaie de apă înghiţind maşini şi case. Într-un videoclip postat erau înfăţişate două autobuze care se scufundau într-un râu în timp ce pasagerii se căţărau pe ferestre, încercând să scape cu viaţă. Unii nu au ajuns la bărci şi s-au înecat.
Miercuri dimineaţă, casele erau îngropate sub noroi, în timp ce maşinile erau făcute grămezi pe străzi.
Petropolis, care poartă numele unui fost împărat brazilian, reprezintă un refugiu pentru oamenii care vor să scape de arşiţa zilelor toride de vară şi pentru turiştii dornici să exploreze aşa-numitul „oraş imperial”.
Prosperitatea sa a atras, de asemenea, cetăţeni din regiunile mai sărace din Rio. Astfel, oraşul s-a dezvoltat rapid, iar locuitorii şi-au construit locuinţe mici, înghesuite pe versanţii munţilor. Mulţi se află în zone improprii pentru construirea unor structuri solide, unde defrişările şi drenajul inadecvat exacerbează situaţia.
Departamentul de Pompieri din Rio de Janeiro a precizat că 25,8 centimetri de precipitaşii au căzut, marţi, în decursul a trei ore – o cantitate la fel de mare ca cea din luna ianuarie la un loc. 
Guvernatorul din Rio de Janeiro, Claudio Castro, a declarat într-o conferinţă de presă că ploile au fost cele mai abundente din 1932.
„Nimeni nu putea prezice o ploaie atât de abundentă ca aceasta”, a spus Castro. Potrivit meteorologilor, ploile vor continua pentru tot restul săptămânii.
Catastrofe similare au avut loc în ultimele decenii, inclusiv cea care s-a soldat cu peste 900 de morţi. Astfel, autorităţile oraşului au prezentat un plan de reducere a riscurilor de alunecări de teren în 2017, dar nu s-au produs multe schimbări. 
Autorităţile locale spun că peste 180 din locuitorii din zonele de risc se adăpostesc în şcoli. Se aşteaptă ca mai multe echipamente şi forţă de muncă să ajute, joi, la eforturile de salvare.
Primăria Petropolis a decretat trei zile de doliu, iar preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a exprimat solidaritatea, în timpul unei vizite în Rusia.
Ploile abundente au lovit sud-estul Braziliei încă de la începutul anului, cu peste 40 de decese înregistrate în statul Minas Gerais şi statul Sao Paulo, în  luna ianuarie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.