Prim-ministrul britanic Boris Johnson va vizita luni Scoţia pentru a promite „să consolideze uniunea”, dar şi să aloce 300 de milioane de lire sterline pentru a stimula dezvoltarea în Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs pe care îl va ţine la o bază militară, Johnson va promite noi fonduri „pentru acorduri privind dezvoltarea”. El se va îndrepta în următoarele zile spre Ţara Galilor, unde va avea discuţii cu fermierii şi, ulterior, spre Irlanda de Nord, pentru a discuta despre o coaliţie de guvernare.

Totuşi, determinarea lui Johnson de a scoate Marea Britanie din UE pe 31 octombrie chiar şi fără un acord a fost deja contestată de liderul conservatorilor scoţieni, Ruth Davidson, ea avertizând că nu şi-ar da aprobarea pentru un astfel de scenariu.

Davidson se va întâlni cu Johnson la Edinburgh luni, după ce călătoria premierului va începe cu o vizită pe coasta de vest.

În editorialul ei săptămânal din Scottish Mail on Sunday, Davidson a scris: „Când am participat la dezbateri cu cei din tabăra pro-Brexit în 2016, nu îmi amintesc ca cineva să fi spus că ar trebui să ieşim din UE fără niciun acord pentru a putea menţine comerţul esenţial dintre Marea Britanie şi UE”.

„Nu cred că guvernul ar trebui să tindă spre un Brexit fără acord şi dacă se va ajunge la asta, eu nu voi susţine acest lucru”, a precizat ea.

Menţionând că i-a transmis această părere lui Johnson într-o convorbire telefonică de săptămâna trecută, Davidson a afirmat: „Ca lider al partidului în Scoţia, poziţia mea există independent de guvern. Nu trebuie să semnez un angajament pentru un Brexit fără acord pentru a-mi menţine funcţia”.

În ceea ce priveşte alocarea de fonduri promisă de Johnson, un purtător de cuvânt al ministrului scoţian al Finanţelor, Derek MacKay, a precizat: „Investiţiile în Scoţia sunt mereu binevenite, însă în plus faţă de acest lucru, noul premier trebuie să îşi onoreze angajamentul faţă de formula Barnett (de distribuire a fondurilor către ţările membre ale Regatului Unit) prin transferarea unei părţi a fondului de 3,6 miliarde de lire sterline alocate oraşelor din Anglia către guvernul scoţian, noi fonduri pentru planurile pentru un Brexit fără acord, precum şi fonduri de 160 de milioane de lire pentru fermieri, o parte corectă din fondurile alocate DUP”.

„Dacă Johnson crede că poate câştiga simpatia Scoţiei prin planuri de cheltuieli reciclate şi subfinanţate, are multe de învăţat”, a adăugat el.

Anunţul privind alocarea celor 300 de milioane de lire sterline pentru proiecte de dezvoltare vine după ce a fost aprobată suma de 2,78 de miliarde de lire sterline pentru acorduri de dezvoltare în ţările din Regat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.