Guvernul lui Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth II să suspende Parlamentul cu câteva săptămâni înainte de termenul limită pentru Brexit. Potrivit BBC, prim-ministrul a spus că un Discurs al Reginei va avea loc după suspendare, pe 14 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această mutare nu va permite membrilor Parlamentului să aibă timp pentru a adopta legi ce ar putea stopa un Brexit fără acord.

Johnson a spus că este „complet neadevărată” sugestia că suspendarea a fost motivată de dorinţa de a forţa un Brexit fără acord.

El a spus că nu doreşte să aştepte până după Brexit „să ne continuăm planurile pentru a duce ţara mai departe” şi a insistat că că va fi „destul timp” pentru parlamentari să dezbată plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Avem nevoie de o nouă legislaţie. Trebuie să aducem noi şi importante legi şi, din acest motiv, vom avea Discursul Reginei”, a adăugat el.

Discursul Reginei deschide, anual, noua sesiune parlamentară britanică.

De regulă, sesiunea parlamenară durează un an, însă cea curentă a început după alegerile din iunie 2017.

Prorogarea Parlamentului a cauzat controverse. Activitatea Parlamentului britanic ar urma să fie reluată pe 3 septembrie.

Conservatorul Dominic Grieve, care a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, cataloghează această idee drept „un act scandalos” şi a avertizat că ar putea duce la un vot de neîncredere pentru Johnson. „Acest guvern urmează să cadă”, a spus el.

O sursă guvernamentală a BBC a apărat acţiunea: „Este timpul ca un nou guvern şi un nou prim-ministru să facă un plan pentru ţară după ce părăsim UE”.

Criticii spun că dizolvarea Parlamentului va face ca membrii săi să nu îşi poată juca rolul democratic în procesul Brexit.

Aparent, puţini miniştri au ştiut de acest plan.

Ultimele două dăţi când Parlamentul a fost suspendat pentru un Discurs al Reginei care nu a urmat unor alegeri generale a fost pentru o perioadă de 4, respectiv 13 zile lucrătoare.

Dacă prorogarea va avea loc cum este aşteptat, Parlamentul va fi închis pentru 23 de zile lucrătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.