Solistul trupei U2 şi activistul Bono îndeamnă Statele Unite să depună eforturi pentru a crea un "Plan Marshall" în vederea soluţionării crizei refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bono a făcut acest apel într-o audiere, marţi, într-o subcomisie a Senatului american, pe tema extremismului şi ajutoarelor străine. El le-a spus senatorilor că, în opinia sa, acordarea unui ajutor este vital pentru "contracararea ascensiunii extremismului violent" în regiune.

El a argumentat că actuala criză a refugiaţilor nu este doar un dezastru din punct de vedere umanitar, ci generează totodată o instabilitate politică ce reprezintă o ameninţare la adresa Statelor Unite.

"În spiritul Planului Marshall, America are din nou şansa să facă securitatea globală să avanseze prin generozitatea mondială şi să transforme acest moment de mare pericol într-un moment de oportunitate", a subliniat Bono, fondatorul campaniei ONE în lupta împotriva sărăciei.

În cadrul Planului Marshall, implementat după al Doilea Război Mondial, Washingtonul a cheltuit peste 12 miliarde de dolari pentru a susţine reconstrucţia Europei după conflict.

Washingtonul conduce în prezent o coaliţie militară împotriva extremiştilor din cadrul grupării Statul Islamic atât în Irak, cât şi în Siria, dar a fost criticat dur pentru că nu a făcut suficient să găzduiască mai mulţi refugiaţi în Statele Unite.

Încetarea războiului care devastează Siria de cinci ani este esenţială în vederea soluţionării crizei refugiaţilor, a spus Bono.

Însă el a subliniat că această criză a afectat regiuni îndepărtate, inclusiv aliaţi strategici ai Washingtonului din Europa, unde unele ţări au impus controale la frontiere şi şi-au închis frontierele refugiaţilor.

"În 1989, zidul care împărţea Europa a căzut. În 2016 se ridică garduri de sârmă ghimpată care împart Europa. Integrarea Europei - însăşi ideea unei Europe 'întregi şi libere' - este în pericol acum", a denunţat activistul.

Peste un milion de migranţi au sosit în Europa anul trecut. Cei mai mulţi dintre ei au traversat din Turcia în Grecia, în fuga din calea războaielor din regiune sau în căutarea unor oportunităţi economice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.