O bombă uriaşă din al Doilea Război Mondial, descoperită la Augsburg, în sudul Germaniei, a fost dezamorsată în seara de Crăciun, după evacuarea temporară a 54.000 de persoane, în cea mai importantă operaţiune de acest tip efectuată în ţară din 1945 şi până în prezent, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezamorsarea bombei s-a încheiat cu bine seara, iar evacuarea a fost ”suspendată”, a anunţat primăria pe Twitter în mai multe limbi - germană, turcă, engleză şi italiană.

Această evacuare fără precedent, care a mobilizat 900 de poliţişti, a început în dimineaţa de crăciun şi a durat 11 ore.

Doi specialişti în deminări au rămas singuri în sectorul protejat. Un zid din saci de nisip a fost ridicat în jurul bombei pentru orice eventualitate.

Impresionanta bombă britanică - de 1,8 tone -, cu o lungime de aproximativ doi metri, a fost descoperită pe 20 decembrie, pe un şantier, în centrul acetui orăşel bavarez, situat la nord-vest de Munchen.

Autorităţile au delimitat de atunci un sector de securitate pe o rază de 1.500 de metri în jurul bombei - zona care a fost evacuată în totalitate pe timpul dezamorsării.

”Atmosfera în oraş este fantomatică. Nimeni pe străzi, nicio faţă la geam”, a comentat primăria duminică după-amiaza pe site, inaccesibil pentru o perioadă, din cauza numărului mare de accesări.

Operaţiunea a putut să înceapă abia la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), din cauza numărului mai mare decât cel preconizat de persoane imobilizate sau cu dizabilităţi de evacuat, într-un sector în care se află numeroase azile, a declarat primarul Kurt Gribl.

Primarul le-a cerut pe Twitter ”persoanelor vizate” să părăsească sectorul ”pe cât posibil prin mijoace proprii”.

Înainte de dezamorsare, autorităţile însărcinate cu securitatea au verificat ca fiecare casă în parte să fie goală.

3.000 DE BOMBE NEEXPLODATE LA BERLIN

Primarul i-a îndemnat, de asemenea, ”pe fiecare să verifice dacă rudele, părinţii sau prietenii au găsit unde să stea în afara zonei” de securitate. ”Aveţi grijă unii de alţii”, a adăugat primarul acestui oraş cu 290.000 de locuitori.

Adăposturi de urgenţă în şcoli sau gimnazii au fost înfiinţate pentru persoanele în vârstă care nu au putut să stea la rude sau prieteni.

Potrivit DPA, autorităţile au mobilizat 100 de autobuze şi tramvaie pentru a-i prelua pe riverani.

Primarul a apreciat că atmosfera în adăposturi era ”destinsă”, după ce numeroase persoane au dat curs ordinului de evacuare încă din Ajunul Crăciunului.

Gabriele Behrend, în vârstă de 70 de ani, a declarat pentru DPA că se miră că sunt atât de puţini oameni în adăpostul ei. ”Îmi imaginam că va fi plin aici”, a spus ea un pic dezamăgită.

Un purtător de cuvânt al primăriei a recunoscut, pentru postul n24, că situaţia era neobişnuită în ziua de Crăciun.

”Evacuarea într-o zi de muncă ar fi putut să fie dificilă (...). Într-o zi de sărbătoare circulaţia este mai redusă”, a justificat el decizia primăriei pe site.

La peste 70 de ani de la sfârşitul războiului, subsolul german este în continuare plin de bombe neexplodate, vestigii ale campaniilor intensive de bombardament ale aliaţilor împotriva Germaniei naziste, care sunt descoperite atunci când se deschid şantiere de construcţie.

Autorităţile estimează că numai în subsolul Berlinului s-ar afla aproximativ 3.000 de bombe.

Până în prezent, cea mai importantă evacuare de după război, în Germania, din cauza dezamorsării unei bombe neexplodate, a avut loc în decembrie 2011, la Koblenz (vest), unde 45.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească temporar locuinţele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.